managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Geknoei met opties groter dan gedacht

Posted by managing21 on juli 17th, 2006

Meer dan tweeduizend Amerikaanse bedrijven hebben geknoeid met de aandelenopties van hun topmanagers. Daarbij worden de opties geantidateerd naar periodes waarin de koers van het aandeel op zijn laagst stond. Daardoor konden de managers in kwestie grote winstmarges maken op hun aandelen.

 

“Gesteld wordt dat de praktijk meer gebezigd werd dan men had vermoed,” schrijft The New York Times. “Uit een recent onderzoek zou gebleken zijn dat 29,2 procent van alle bedrijven aandelenopties heeft geantidateerd. In de voorbije tien jaar werden 13,6 procent van de aandelenopties van managers geantidateerd of op een andere manier gemanipuleerd.”

Meer dan zestig Amerikaanse bedrijven hebben toegegeven dat er bij hen een onderzoek loopt naar het manipuleren van aandelenopties. “Het gaat daarbij onder meer om Apple, CNet en Juniper Networks,” aldus The New York Times. Uit een onderzoek van het gerecht in San Francisco blijkt dat het manipuleren van opties tijdens de dotcom-hype van de jaren negentig bijzonder populair was. Vooral technologiebedrijven zouden er zich schuldig aan gemaakt hebben. In die sector zou 32 procent van de bedrijven zich tot dergelijke praktijken geleend hebben. In andere sectoren wordt gewag gemaakt van 20 procent.

Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Erik Lie van de University of Iowa en Randall A. Heron van de Kelley School of Business aan de Indiana University, Zij stellen dat hun cijfers wellicht nog aan de voorzichtige kant zijn gebleven en dat het gebruik van antidatering waarschijnlijk nog merkelijk hoger ligt.