managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 18th, 2006

Boeing heeft achterstand opgelopen met de productie van de 787 Dreamliner. Bovendien zou de Amerikaanse vliegtuigbouwer problemen hebben met het gewicht van het nieuwe toestel. De vertragingen zouden te maken hebben met enkele problemen bij toeleveranciers, waardoor de productie van de Dreamliner minder vlot loopt dan was voorzien. Toch zegt Boeing not altijd dat het nieuwe toestel in 2008 op de markt zal komen. Het Amerikaanse bedrijf zegt al 363 orders ontvangen te hebben voor de Dreamliner. Daarnaast zouden er onderhandelingen lopen rond een duizendtal andere orders. De Airbus A350 X-WB, de concurrent van de Dreamliner, zal in 2012 op de markt komen. 

De Chinese fiscus wil in de toekomst buitenlandse multinationals belasten op de winsten die ze in China hebben gemaakt. Tot nu toe konden westerse bedrijven er genieten van een belastingvrij regime. Met de nieuwe regeling wil de Chinese overheid de winsten belasten die gemaakt werden door activiteiten op de Chinese markt. Daarvoor zullen enkele honderden belastinginspecteurs ingezet worden. Op dit ogenblik wordt dat werk gedaan door welgeteld zes fiscalisten. De Chinese overheid wil daardoor de gemiddelde correcties bij controles opdrijvan van duizend euro tot één miljoen euro. Volgens de nieuwe wetgeving in China kan de belastingdienst bovendien tien jaar lang gemiste belastinginkomsten terugvorderen.

De Israëlische militaire operaties in tegen de Hezbollah hebben de economie van Libanon zeker vijftig jaar achteruit gezet. Volgens de Libanese premier Fouad Siniora loopt de schade van de verwoestingen in de miljarden, vooral omdat ook luchthavens, zeehavens, wegen en bruggen werden vernield. De Libanese economie was zich de voorbije jaren enigzins aan het herstellen van de burgeroorlog, die vijftien jaar duurde en in 1990 werd gestopt. Onder meer het toerisme naar de Rivièra van de Levant begon weer aan te trekken, maar de duizenden vakantiegangers zijn nu alweer weggevlucht voor het oorlogsgeweld. Ook de beurs van Beiroet heeft zijn deuren gesloten, terwijl ook de meeste kantoren en winkels dicht blijven. Voor Libanon is dit economisch een ramp, want het land kampt met een miljardenschuld van leningen die afgesloten werden om het land na de burgeroolog weer herop te bouwen.

België staat in Europa op de vijfde plaats op het gebied van internet-domeinnamen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Vereniging voor Internet Domein Naam Registratie ( dns.be). Op het .be-domein staan op dit ogenblik meer dan 1.055.000 domeinnamen geregistreerd. Duitsland staat op de eerste plaats met meer dan 10 miljoen domeinnamen, gevolgd door Groot-Brittannië (5 miljoen), Nederland (1,9 miljoen) en Italië (1,2 miljoen). Per duizend inwoners is Denemarken koploper. Daar worden 120 domeinnamen geteld per duizend inwoners. Duitsland staat op de tweede plaats (113), gevolgd door Nederland (106), Zwitserland (101) en België (84). Met alle domeinnamen samen is Nederland koploper met 170 domeinnamen per duizend inwoners.

De Chinese economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei van 11,3 procent gekend. Dat is volgens het Chinese bureau voor de Statistiek de grootste stijging in meer dan tien jaar. Analisten hadden een groei van 10,4 procent voorzien. China probeert die groei af te remmen door onder meer de rente op te trekken, maar dat lijkt geen resultaten op te leveren. Verwacht wordt dan ook dat de Chinese Centrale Bank in de nabije toekomst opnieuw tot een renteverhoging zal overgaan. Die bedraagt op dit ogenblik 5,85 procent. De industriële productie nam tijdens het eerste half jaar toe met 17,7 procent. De investeringen in vastgoed kenden een stijging met 29,8 procent. Het handelsoverschot van China heeft het voorbije jaar een recordbedrag van 14,5 miljard dollar bereikt. Sinds de jaren negentig is de Chinese economie met ongeveer 285 miljard gestegen.

De Turken zien steeds minder heil in een toetreding tot de Europese Unie. Enkele jaren geleden stond 75 procent van de Turkse bevolking positief tegenover de Europese Unie. Hun aantal is vandaag echter gedaald tot 44 procent. De Turken vinden dat ze teveel concessies moeten doen. Turkije stelt alle handelsbelemmeringen formeel te hebben opgeheven tussen de EU-landen en Turkije, inclusief de tien nieuwe lidstaten. Daar hoort ook Cyprus tegen, maar dat land blijft voor de Turken een doorn in het oog. Turkije weigert de Grieks-Cypriotische regering te erkennen als wettige vertegenwoordigers van heel Cyprus. Tegen het einde van het jaar moeten de Turkse havens en luchthavens opengesteld worden voor Grieks-Cyprioten, maar dat ziet Turkije voorlopig niet zitten. Men wil eerst het isolement van Turks-Cyprus opgeheven zien. Er wordt ook op gewezen dat veel Europeanen niet al te enthousiast zijn om Turkije toe te laten. Ook de Koerdische en Armeense kwesties liggen in Turkije heel gevoelig.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is bijzonder tevreden over de missie van het ruimteveer Discovery naar het International Space Station. Discovery heeft maandag een succesvolle landing gemaakt op het Kennedy Space Center in Florida. Het laatst uur van de missie, toen de shuttle van een snelheid van 29.000 kilometer per uur moest afremmen tot 300 kilometer, was de meest kritieke. Drie jaar geleden werd de spaceshuttle Columbia tijdens deze fase uiteen gereten. Bij de lancering had een stuk isloatieschuim van de buitenste brandstoftank een gat geslagen in het hitteschild van het ruimteveer, dat daardoor explodeerde. Dit keer had NASA zich er echter van verzekerd dat de kwetsbare buik van het schip in orde was. NASA-woordvoerders stellen dat het succes van missie STS-121 een einde maakt aan de onzekerheid over de toekomst van de shuttle. De vlucht van de Discovery is pas de tweede na het rampzalige einde van de Columbia, begin februari 2003. Het ruimtevaartuig keerde met zes bemanningsleden terug in Florida. De zevende astronaut, de Duitser Thomas Reiter van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, blijft nog zes maanden aan boord van het ruimtestation

Rusland is niet van plan om westerse bedrijven zomaar toe te laten tot zijn energievoorraden. De slotverklaring van de G8 in Sint-Petersburg maakt weliswaar gewag van open markten en vrije handel in energie, maar de Russische president Wladimir Putin stelt dat Rusland door zijn groeiend economisch potentieel een grotere rol kan spelen in de wereld. Putin stelt dat Europa voortdurend de nadruk legt op de wederzijdse toegang tot energiebronnen, maar die verhouding ligt volgens hem helemaal scheef. Rusland heeft enorme voorraden gas en olie, terwijl Europa daar een gebrek aan heeft. Hij vindt dat de Europese landen Rusland moet toelaten tot de kern van hun economie, maar hij vindt dat Rusland daarbij steeds weer op problemen stuit.

Een ijsmachine helpt de energiekosten van de Japanse autoconstructeur binnen de perken de houden. Dankzij de machine wordt ’s nachts in de fabriek ijs gemaakt. Dat wordt overdag gebruikt om de fabriek te koelen. Honda stelt dat dit goedkoper is dan een elektrische koeling, terwijl er ook minder water moet verbruikt worden. De arbeiders in de fabriek merken volgens Honda geen enkel verschl met een traditionele airconditioning. Een woordvoerder van Honda stelt dat de investering in de ijsmachine al na drie jaar kan gerecupereerd worden, terwijl de installatie een levensduur heeft van minstens dertig jaar.

Waals Brabant heeft een veelbelovende zakelijke immobiliënmarkt. Dat stelt vastgoedmakelaar King Sturge. De elf gemeenten hebben samen nochtans slechts een aanbod van 300.000 vierkante meter, één tiende van het Leopold-kwartier in Brussel en ongeveer evenveel als de capaciteit van de gemeente Zaventem. Maar sinds het begin van dit jaar is al 24.503 vierkante meter in gebruik genomen. Dat is meer dan tijdens het hele jaar 2005 en bijna evenveel als tijdens het recordjaar 2004. Vooral de gemeenten Waterloo, Braine-l’Alleud en Lasne lijken gegeerde locaties.