managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wereldbank ondersteunt strijd tegen luchtvervuiling

Posted by managing21 on juli 18th, 2006

De Wereldbank heeft een Clean Air Insitute opgericht. Dat moet de strijd aangaan met de smog in Latijns-Amerika, waar het wegstransport de grootste oorzaak is van een vervuiling die elk jaar duizenden mensen het leven kost. Het Clean Air Institute moet de luchtkwaliteit verbeteren en de klimaatverandering bestrijden door een partnership aan te gaan met steden, bedrijven en organisaties. 

De Wereldbank stelt dat het wegtransport de voornaamste oorzaak is van de luchtvervuiling in Latijns-Amerikaanse steden. In de Chileense hoofdstad Chili zouden elk jaar 4.000 mensen voortijdig overlijden ten gevolge van de luchtvervuiling. Latijns-Amerika telt 133 steden met een bevolking van meer dan een half miljoen mensen. Daarmee is de regio het meest verstedelijkte gebied van de ontwikkelingslanden. Driekwart van de Latijns-Amerikaanse bevolking woont in stedelijke gebieden en dat aantal zou volgens de wereldbank tegen 2030 opgelopen zijn tot 89 procent.

Het Clean Air Institute moet de steden helpen op zoek te gaan naar milieuvriendelijke projecten en hen in contact brengen met mogelijke donoren, overheidsinstanties en oplossingen die aangebracht worden door de private sector. Voorzitter van het Clean Air Institute is Mario Molina. De Werldbank zal het nieuwe instituut ondersteunen met investeringen en leningen voor het uitbouwen van een stedelijk transportnet, energienetwerken en milieuprojecten.