managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Pakistan wil energiecorridor worden

Posted by managing21 on juli 18th, 2006

Pakistan ziet voor zichzelf een toekomst weggelegd als energiecorridor van de rijke olie- en gasvelden in de Perzische Golf en Centraal-Azië en de groeiende economieën van India en China. De Pakistaanse premier Shaukat Aziz stelt dat Pakistan op dat vlak een strategische positie inneemt. Pakistan onderhandelt met Iran over de aanleg van een gaspijplijn. Daarmee zou een bedrag van zeven miljard dollar gemoeid zijn. 

De Verenigde Staten hebben al laten blijken dat het project hen niet zint. “Dit heeft niet alleen te maken met het Amerikaanse standpunt ten opzichte van Iran, maar vooral met de internationale bezorgdheid over de bedreiging die vanuit het Iraanse beleid zou kunnen uitgaan, gaande van nucleaire bewapening tot steun aan het terrorisme,” vertelde een woordvoerder van de Amerikaanse regering aan de krant The Washington Times.

Analisten stellen echter dat het voordeel op het gebied van energiebevoorrading voor landen als India en Pakistan te groot is om zomaar opzij geschoven te worden. “Wij twijfelen er sterk aan of een afhankelijkheid van een gaspijplijn vanuit Iran de energiebevoorrading van beide landen zou garanderen,” aldus nog de Amerikaanse overheid.

Volgens Aziz zou de pijplijn ook een aftakking kunnen krijgen naar China. Maar hij voegde er aan toe dat het transport van energie vanuit Tajikistan via Afghanistan naar Pakistan en India tot de mogelijkheden behoorde. De nieuwe haven van Gwadar zal over enkele maanden klaar zijn. “Dat moet een energiehaven en een locatie voor opslag en raffinage worden,” aldus nog Aziz.