managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kledingdiscriminatie op de werkvloer

Posted by managing21 on juli 19th, 2006

Van vrouwen wordt op de werkvloer een luchtiger outfit getolereerd dan van mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands consultantsbureau Croner. Daarbij wordt opgemerkt dat vrouwelijke werknemers in een korte rok, een topje en slippers op de werkvloer kunnen verschijnen. Hun mannelijke collega’s kunnen zich volgens de onderzoekers deze vrijheden echter niet verloorloven. Zij moeten op zijn minst verschijnen in lange broek en overhemd. 

Croner merkt op dat bedrijven duidelijk vaak geen sekseneutraal kledingbeleid voeren. De helft van alle werknemers vindt dat vrouwen meer ruimte krijgen om zich in warme periodes luchtig te kleden dan mannen. Vier op de tien werknemers meent dat dit onafhankelijk is van weersomstandigheden en dat vrouwen zich het hele jaar door weinig hoeven aan aan te trekken van dresscodes.

De resultaten van het onderzoek wijzen volgens Croner duidelijk op een kledingdiscriminatie op de werkvloer. De onderzoekers wijzen erop dat dit eventueel tot spanningen kan leiden. Ze waarschuwen werkgevers er dan ook voor om duidelijke kledingregels aan te geven en ervoor te zorgen dat die afspraken zowel door mannelijke als vrouwelijke werknemers ook daadwerkelijk gevolgd worden.