managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wal-Mart wil op Indische markt

Posted by managing21 on juli 20th, 2006

Het Amerikaanse Wal-Mart, de grootste winkelketen van de wereld, voert gesprekken met DLF Universal, het grootste vastgoedbedrijf van India, om een gezamenlijk project op te starten in het Aziatische land. DLF wil de volgende vijf jaar meer dan honderd winkelcentra openen in zestig Indische steden. Wal-Mart zou in een aantal van de winkelcentra een eigen vestiging willen. 

De winkels zouden eigendom blijven van DLF, maar Wal-Mart zou een aantal ondersteunende activiteiten en de logistiek voor zijn rekening willen nemen. DLF wil naast supermarkten ook hotels, speciale economische zones en commerciële en residentiële projecten ontwikkelen. Volgens de Indische wetgeving mogen buitenlandse merken 51 procent nemen in een joint-venture met locale partners. Verdelers van verscheidene merken, zoals Wal-Mart, kunnen er echter alleen opereren in een franchise-systeem.

Wal-Mart heeft al toelating gevraagd om een verbindingskantoor te openen in Bangalore en zou zijn Indisch aanbod uitbreiden met textiel en meubilair. Ook daarvoor zou samengewerkt worden met locale partners, zoals Bharti Enterprises. Dat bevestigt in onderhandeling te zijn met een aantal buitenlandse geïnteresseerden, waaronder Wal-Mart. De Indische detailmarkt heeft een omzet van ongeveer 6 miljard dollar. Voor de rest van het decennium is er echter een groei van 25 tot 30 procent voorzien.