managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 21st, 2006

Norbert Reithofer wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Duitse autoconstructeur BMW. Op 1 september volgt hij Helmut Panke op, die op 31 augustus zestig jaar wordt. Reithofer (50) werkt al twintig jaar voor BMW en leidde de BWM-vestigingen in Rosslyn (Zuid-Amerika) en Spartanburg (Verenigde Staten). Op dit ogenblik is Reithofer hoofd van de productie. Onder zijn leiding werden de assemblagelijnen ontworpen voor de BMW-vestiging in Leipzig, de meest productieve autofabriek van Europa. Reithofer werd in 2000 bestuurslid van de autoconstructeur. Helmut Panke staat sinds 2002 aan het hoofd van BMW.

 

De Britse autoconstructeur Rolls-Royce heeft de 2.500ste auto geproduceerd sinds het merk werd overgenomen door het Duitse BMW. Het gaat daarbij om een Phantom-model, het enige dat nog door Rolls-Royce wordt geproduceerd. In december vorig jaar haalde de Phantom-productie onder BMW-beheer de kaap van het 2.000ste exemplaar. De gemiddelde productie zit aan 800 exemplaren per jaar. Gehoopt was op duizend auto’s per jaar. Met de introductie van een cabriolet en een coupé zou die doelstelling door de Britse BMW-dochter in de toekomst wel gehaald moeten kunnen worden.

Het aantal Europese breedbandabonnees kent een snelle groei. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal aansluitingen toe met 6,7 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Telecompaper. In totaal heeft Europa nu 70 miljoen huisgezinnen met breedband-internet. Daarmee staat Europa op een tweede plaats. In Asia-Pacific komt aan 81 miljoen breedbandgebruikers. Europees leider is Nederland, waar 61 procent van de internet-aansluitingen via breedband gebeurt. Daarna volgen Denemarken, Noorwegen en Finland.

Google test een nieuwe internetzoekmachine voor blinden en slechtzienden. De technologie selecteert alleen pagina’s met een eenvoudige layout, een goed ontwerp en een goede informatiestructuur. Die sites zijn gemakkelijker te lezen voor slechtzienden die gebruik maken van een vergrootglas voor beeldschermen. Blinde internauten kunnen gebruik maken van een software die de tekst van de pagina’s voorleest. De zoekmachine werd ontworpen door Google-onderzoeker T.V. Raman, die zelf blind is. De experimente versie in te vinden op http://labs.google.com/accessible.

Ford Motor heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 123 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 946 miljoen dollar gerealiseerd. De omzet van de Amerikaanse autoconstructeur daalde met zes procent tot 42 miljard dollar. Het verlies wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de kosten van de herstructurering van de Noord-Amerikaanse activiteiten van het concern. Ford schrapt immers 30.000 banen en sluit veertien fabrieken. Daarvoor is een budget van 486 miljoen dollar voorzien. De maatregel moet de kosten doen dalen en het concern weer winstgevend maken. Een tweede oorzaak is de dalende verkoop van de suv-modellen en pickups. Dat is te wijten aan de hoge brandstofprijzen.

In Zuid-Spanje is begonnen met de bouw van Andasol 1, de grootste zonne-energiecentrale van Europa. Ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Granada wordt de volgende twee jaar een park zonnepanelen van ongeveer 510.000 vierkante meter aangelegd. Dat is goed voor de energievoorziening van ongeveer 200.000 mensen. De centrale maakt gebruik van een nieuwe technologie, waarbij de warmte wordt opgeslagen in gesmolten zout. Op die manier kan er langer gebruik gemaakt worden van de opgewekte energie. Andasol 1 kost ongeveer 300 miljoen euro. Twintig procent van de investering wordt gedragen door de Europese Unie.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd 54,9 miljoen computers verkocht. Dat is een stijging met elf procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. De groei is onder meer te wijten aan de prijsdaling van de computers. Die werd in de hand gewerkt door een prijsverlaging van de computerprocessoren van chipproducent AMD. Het Amerikaanse Dell blijft marktleider. Die vertegenwoordigt 17,7 procent van alle gebruikte computers. Hewlett-Packard staat met een aandeel van 14,8 procent op een tweede plaats.

Internet providers hebben in India duizenden weblogs geblokkeerd. Dat gebeurde twee dagen na de recente aanslagen in Bombay. De Indische regering gaf de bedrijven de opdracht websites met vernederende uitlatingen over de islam te sluiten. Het zou daarbij om zeventien weblogs gaan, maar dat bleek voor de providers technisch niet mogelijk. Daarop werden alle blogs van blogspot, geocities en typepad geblokkeerd. Het Amerikaanse Committee to Protect Journalists stuurde over het probleem een open brief naar de Indische eerste minister. Ook de Indische bloggers protesteerden massaal tegen deze vorm van censuur. Een aantal bloggers is nu uitgeweken naar Pakistaanse websites.

Actrice Kate Hudson (27) heeft van een rechter gelijk gekregen in een geding tegen The National Enquirer. Het magazine had gesuggereerd dat de actrice een eetprobleem zou hebben en had ook foto’s van Hudson gepubliceerd met de opmerking dat Hudson pijnlijk dun was. Raadslui van het magazine gaven toe dat The National Enquirer het bij het verkeerde eind had. Het magazine heeft voorgesteld om de actrice te betalen voor de geleden emotionele schade. Eerder al moest The National Enquirer ook al zijn excuses aanbieden aan Britney Spears voor de publicatie van twee onjuiste artikels.

Belgen brengen 79 procent van hun meerdaagse vakantietrips in het buitenland door. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Bureau voor Statistiek. Daarmee scoort België na Luxemburg (99 procent) het hoogste cijfer van Europa. Bij de Grieken, Spanjaarden, Fransen en Polen trekt amper twintig procent naar het buitenland. Op Europees vlak wordt 57 procent van de meerdaagse uitstappen in eigen land doorgebracht. Van de resterende reizen had twee derde een Europese bestemming. De verplaatsingen gebeuren in eerste instantie met de auto (58 procent) en per vliegtuig (25 procent). Met acht procent zijn bus en trein veel minder populair.