managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Onbemande vliegtuigen niet alleen militair

Posted by managing21 on juli 21st, 2006

Herti.jpgDe ontwerpers stellen dat de sensoren van Herti zelfs op onverwachte gebeurtenissen kunnen reageren, zoals het kruisen van een ander vliegtuig. “In dat geval onderneemt het toestel onafhankelijk een uitwijkmaneuver,” zeggen ze. “Tijdens één van de testvluchten heeft Herti zelfs zijn ontwerpers verbaasd. Er werd een routinevlucht uitgevoerd boven de Ierse Zee, maar daar ontdekte de Herti-sensoren een voorwerp dat niet thuis hoorde in het water en nam automatisch een gedetailleerde foto van het object.”

Onbemande luchtvaart was lange tijd het speelterrein van militairen, maar het wordt steeds duidelijker dat de technologie ook in de burgerluchtvaart heel wat mogelijkheden biedt. Dat werd duidelijk aangetoond bij het voorstelling van het Britse Herti-project op de luchtvaartshow in het Engelse Farnborough. Dat toont volgens zijn ontwerpers aan welke mogelijkheden de sector heeft en welke diensten de technologie aan de maatschappij kan leveren. 

Het Amerikaanse leger zet tijdens zijn operaties in Irak en Afghanistan geregeld Unmanned Aerial Vehicles (UAV) in. Maar de constructeurs beginnen te beseffen dat ze ook in de burgerluchtvaart klanten kunnen vinden voor hun technologie. UAV-toestellen kunnen immers perfect ingeschakeld worden voor onder meer verkeerscontroles, grensbewaking of het observeren van landbouwteelten en droogtes.

Eén van de meest geavanceerde UAV-modellen is de Herti (High Endurance Rapid Technology Insertion), ontworpen door het Britse BAE Systems. Het Herti-project was lange tijd een absoluut geheim, maar werd in Farnborough voor het eerst aan het grote publiek getoond. Het toestel heeft een vleugelwijdte van twaalf meter, dubbel zo veel als zijn romp. Het toestel kan 25 uur onafgebroken in de lucht blijven en heeft een reikwijdte van meer dan duizend kilometer.

“Voor ons leek de omgeving alleen maar een lege zee,” vertelde Nigel Whitehead, woordvoerder van BAE Sysems. “Maar Herti merkte iets waar we mogelijk meer moesten over weten en dus nam het een foto van het object.” Achteraf bleek het de boei van een kreeftenbak te zijn, maar Whitehead stelt dat het evengoed het hoofd had kunnen zijn van iemand die op een schip overboord was geslagen. “Een menselijke speurder zou dat meer dan waarschijnlijk niet hebben opgemerkt.”

Daar ligt volgens Whitehead het voordeel van UAV-toestellen boven traditionele vliegtuigen. “Computers en sensoren zijn perfect geschikt voor eentoninge en repetitieve opdrachten, die voor mensen bijzonder moeilijk zijn,” benadrukte hij. Het is volgens de BBC dan ook niet verwonderlijk dat de constructeurs niet langer alleen denken aan militaire toepassingen, maar ook aan burgeropdrachten, zoals reddingsacties op zee, maar ook het bestrijden van smokkel en andere criminele activiteiten.