managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on april 29th, 2018

De Europese Unie en Italië zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke grootschalige fiscale fraude door Chinese criminele bendes in de Griekse haven Piraeus, een belangrijke schakel in de handel tussen China en Europa. Dat heeft het Europese Anti-Fraudebureau Olaf gezegd – De Japanse automaker Toyota investeert ongeveer 170 miljoen dollar in een fabriek in de Amerikaanse staat Mississippi. Het geld is onder meer bestemd voor de aanwerving van honderden werknemers. De productie wordt met 10 procent opgevoerd tot 170.000 exemplaren per jaar – Speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 708,4 miljoen dollar, tegenover 735,6 iljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 113,2 miljoen dollar op naar 311,3 miljoen dollar –

De Russische aluminiumproducent Rusal houdt er rekening mee zich te zullen moeten terugtrekken op zijn binnenlandse markt. Dat heeft het bedrijf gezegd. Het is niet zeker dat de managementveranderingen voldoende zullen zijn om sancties van de Verenigde Staten op te heffen – Griekenland krijgt naar verwachting bij het begin van de zomer toestemming om op eigen kracht verder te gaan. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd na een vergadering van de Eurogroep in Sofia. Griekenland heeft acht jaar steun gekregen – Tessenderlo Group wordt volledig eigenaar van de elektriciteitscentrale T-Power. Met de transactie is een bedrag van 328 miljoen euro gemoeid. De centrale werd zeven jaar geleden in Tessenderlo opgestart. Aandeelhouders waren Tessenderlo Group, Siemens en International Power.

Chipmaker Intel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 50 procent tot 4,5 miljard dollar – Altaba, dat een gedeelte van de vroegere activiteiten van Yahoo beheert, heeft van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een boete van 35 miljoen dollar opgelegd gekregen. Het bedrijf had nagelaten de diefstal van een half miljard accounts te melden – Schuimrubberfabrikant Recticel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 291,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent, hoewel de isolatie-sector werd afgeremd door een koude winterperiode, tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het telecomconcern Vodafone zet zijn betaalapplicatie Wallet stop. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Volgens Vodafone maakte slechte een relatief klein aantal mensen gebruik van de applicatie, onder meer als gevolg van de beschikbaarheid van alternatieve diensten – In Letland mogen de banken niet langer met brievenbusfirma’s samenwerken. Dat heeft het Letse parlement beslist. De regel werd ingevoerd naar aanleiding van een schandaal waarbij Letse banken ervan werden verdacht illegale kapitalen te hebben witgewassen – Fiat Chrysler Automobiles heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 27 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg echter met 59 procent tot 1 miljard euro.

Bulgarije wordt zonder twijfel het volgende land dat tot de eurozone zal toetreden. Een deadline kan echter nog niet worden vooropgesteld. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd. Bulgarije kondigde begin dit jaar aan tot de eurozone te willen toetreden – Het Amerikaanse entertainmentconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,4 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar – In de modewereld tonen nog vele bedrijven onvoldoende inspanningen om hun arbeidsomstandigheden en milieubeleid transparanter te maken. Dat staat in een rapport van de rechtenorganisatie Fashion Revolution. Wel worden een aantal positieve evoluties gezien.