managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oliereserves Groenland steeds interessanter

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

Naarmate de petroleumprijzen stijgen en de toekomstige energiebevoorrading onzekerder wordt, worden de afgelegen olievelden van Groenland steeds interessanter voor de olieproducenten. Het land heeft zopas een nieuwe biedingsronde voor consessies geopend en daarbij werd gerekend op recordprijzen. 

“Er is nooit voordien zoveel interesse geweest voor olieproductie in Groenland,” vertelde Joern Skov Nielsen, directeur van het Groenlandse Bureau of Minerals & Petroleum (BMP), aan het persbureau AFP. “We kunnen er steeds meer van dromen om in de toekomst een belangrijke energieleverancier te worden.”

Een aantal Amerikaanse en Europese oliebedrijven hebben seismische gegevens gekocht van Disko Bay, een gebied dat geopend zal worden voor nieuwe consessies. Dat is volgens het BMP een positief signaal. Milieuverenigingen zijn minder enthousiast. Zij wijzen op de fjord en de gletsjer van Illulissat, die in Disko Bay gelegen zijn en in 2004 opgenomen werden in het Werelderfgoed van de Unesco.

De milieuverenigingen voeren aan dat het gebied ecologische bijzonder kwetsbaar is en exploraties dan ook gevoelige schade zouden kunnen aanrichten. De Groenlandse overheid heeft echter beloofd dat het milieu afdoende beschermd zal worden. De olieproductie zou anderzijds ook een belangrijke inkomstenbron kunnen worden voor de 58.000 bewoners van Groenland, meestal inuits.

In de jaren zeventig en tachtig werden een aantal testboringen uitgevoerd. Maar daarbij rees er grote twijfel over de rendabiliteit van de Groenlandse olieproductie, vooral omwille van de grote kosten die moesten gemaakt worden om de oliereserves te bereiken. Die liggen immers het grootste deel van het jaar onder een ijskap verborgen. Door de duurdere energieprijzen zijn deze extra kosten wel te verantwoorden.

Bovendien zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat de oliereserves van Groenland gemakkelijker toegankelijk zijn gemaakt. De klimaatverandering heeft de ijskorst immers gevoelig doen afnemen. Het noord-oosten van Groenland zou een capaciteit hebben van 110 miljard vaten. Dat is de helft van de aangetoonde reserves van Saudi-Arabië, de grootste olieproducent van de wereld.