managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aluminium of composiet in luchtvaart?

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

Vliegtuigfabrikanten schakelen steeds meer over van aluminium naar lichtere composietmaterialen, maar dat zou de productie bij staalfabrikanten gevoelig kunnen doen dalen. Dat is de mening van Peter Nenadic, woordvoerder van het Britse Universal Steels and Aluminium Group (USAG), gespecialiseerd in de levering van metaal aan vliegtuigconstructeurs. Maar anderen stellen dat de impact van composiet om verschillende redenen heel beperkt zal blijven. 

“Composietmaterialen zijn de toekomst,” vertelde Nenadic aan het persbureau Reuters tijdens de luchtvaartshow in het Engelse Farnborough. “De basisstructuur zal steeds meer bestaan uit composietmateriaal. Die zijn immers lichter dan aluminium en genieten dus de voorkeur van de constructeurs. Lichtere vliegtuigen verbruiken immers minder brandstof en dragen dus bij tot de kostenbesparing van de luchtvaartmaatschappijen.”

Maar niet iedereen is het met Nenadic eens. “Een aantal onderdelen kunnen alleen maar in metaal vervaardigd worden,” benadrukte een niet nader genoemde concurrent. “Bovendien maakt de metaalsector het kleine verlies vanwege de gedeeltelijke overschakeling naar composiet meer dan goed door de groeiende behoefte aan vliegtuigen. De komst van de composietmaterialen betekent alleen maar dat de groei van de metaalsector iets kleiner blijft.”

Aluminium haalde eerder dit jaar op de London Metal Exchange een prijs van 3.310 dollar per ton. Dat was een absoluut record. Vandaag is die prijs opnieuw een beetje gezakt naar 2.500 dollar.