managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ruimtetoeristen gaan ook wandelen

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

Ruimtetoeristen zullen in de toekomst ook een wandelingetje kunnen maken buiten het International Space Station (ISS) maken. Dat heeft het bedrijf Space Adventures, aanbieder van commerciële ruimtereizen, bekend gemaakt. Deelnemers kunnen daarbij anderhalf uur buiten het ruimtestation verblijven. Het kost hen wel vijftien miljoen euro, bovenop de basisprijs van twintig miljoen euro voor het basispakket. 

De geïnteresseerde toeristen zullen wel een gespecialiseerde opleiding van een maand moeten volgen, buiten de medische en fysische tests en het inoefenen van hun verblijf in de Russische Soyuz-ruimtependel en het ruimtestation. Die basistraining duurt ongeveer zes maanden. Op dit ogenblik duurt een commerciële vlucht met Space Adventures tien dagen. Daarvoor werd in het verleden ongeveer twintig miljoen dollar voor gevraagd. Door de ruimtewandeling zou de missie verlengd worden met zes tot acht dagen en heeft voor de deelnemer een extra prijskaartje van vijftien miljoen dollar.

De eerste ruimtewandeling werd in 1965 uitgevoerd door de Russische kosmonaut Alexei Leonov. “Sindsdien hebben minder dan tweehonderd anderen het genoegen kunnen smaken om een wandeling in de ruimte te kunnen maken,” aldus Eric Anderson, topman van Space Adventures. Alexei Krasnov, directeur van de afdeling bemande ruimtevaart van de Russiche ruimtevaartorganisatie, voegt er aan toe dat het met de vooropgestelde training ook voor burgerpassagiers van het ruimtestation mogelijk moet zijn om een ruimtewandeling te maken.

Space Adventures heeft tot nu toe drie toeristen daadwerkelijk naar de ruimte gestuurd. In 2001 was de primeur weggelegd voor de Amerikaan Dennis Tito, in 2002 gevolgd door de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth. Vorig jaar oktober werd de Amerikaan Greg Olsen de derde ruimtetoerist uit de geschiedenis. De Japanse industrieel Daisuke Enomoto zou in september in de voetsporen van Tito, Shuttlewordth en Olsen moeten treden.