managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Carroll Shelby bouwt weer Mustangs

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

De 83-jarige Amerikaanse ontwerper Carroll Shelby werkt opnieuw aan een nieuw type van de beroemde Ford Mustang. Dat wil hij naar eigen zeggen ook de rest van zijn leven aan blijven besteden. Shelby heeft met autoverhuurder Hertz een contract gesloten om vijfhonderd zwarte Mustangs om te bouwen. De auto’s worden in een aantal Hertz-locaties te huur aangeboden. 

“Het initiatief is een groot succes,” schrijft de krant USA Today. “In San Francisco worden nu Mustangs geboekt voor een weekdag in de maand september voor een bedrag van 129 dollar per dag. Dat is 25 procent meer dan de normale huurprijs.” Carroll Shelby is een gewezen autopiloot en begon in de jaren zestig met de bouw van de Shelby Cobra, een sportwagen met een zware Ford V8-motor. Maar in diezelfde periode begon hij ook originele Ford Mustangs om te bouwen, om zo de Shelby Mustang te creëren. “Beide auto’s zijn bijzonder populair bij verzamelaars,” aldus de krant.

Deze maand komt bij de Amerikaanse dealers trouwens ook de Shelby GT500 in de showroom. Dat is volgens USA Today de krachigste Mustang die Ford ooit heeft gebouwd. De wagen is helemaal bij Ford gebouwd, maar daarbij werd wel beroep gedaan op de expertise van Shelby. De ontwerper heeft in Gardena (Californië) ook een eigen bedrijf, maar commercieel is dat geen bijzonder succes.

Carroll Shelby International leed in 2003 een verlies van twee miljoen dollar. Het jaar nadien was dat verlies verdubbeld en vorig jaar liepen de rode cijfers nog verder op tot 5,9 miljoen dollar. Dit jaar wordt gehoopt op een break-even. Het bedrijf produceert dit jaar 125 Cobra’s, maar de klanten moeten wel zelf zorgen voor de motor en de transmissie.

Er zouden bij Ford na de afloop van het contract voor Herz nog diverse gelijkaardige projecten klaar liggen voor Herz.