managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tien procent Chinese landbouwgrond vervuild

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

De Chinese landbouw verliest jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro door industriële pollutie, waarbij landbouwproducten gecontamineerd worden door kwik en andere zware metalen. Dat stelt de Chinese State Environmental Protection Administration (SEPA). Maar er werd niet verduidelijkt of de gecontamineerde producten uiteindelijk ook bij de consument terecht zijn gekomen. 

Jaarlijks zou volgens de SEPA ongeveer twaalf miljoen ton Chinees graan gecontamineerd worden met koper, lood, kwik en andere schadelijke metalen. Het zou volgens SEPA-woordvoerder Zhang Shanling gaan om ongeveer tien miljoen hectaren vervuild landbouwgebied. “Dat is tien procent van het Chinese landbouwareaal,” benadrukte Shanling tegenover het persbureau Associated Press.

De SEPA zegt tegen 2008 een bedrag van 125 miljoen dollar te zullen investeren in een landelijke studie over de vervuiling van Chinese landbouwgrond. Onder meer de Chinese minster Wen Jiabao heeft al aangedrongen op een betere bescherming van het leefmilieu. “Maar men heeft schrik om de milieuwetgeving af te dwingen waardoor belangrijke locale bedrijven getroffen zouden kunnen worden,” aldus nog Associated Press. Volgens officiële cijfers produceerde China vorig jaar 484 miljoen ton graan. Dat is 3,1 procent meer dan het jaar voordien.