managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Cathay Pacific kijkt naar Chinese markt

Posted by managing21 on juni 5th, 2006

De luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hong Kong staat op het punt concurrent Dragonair over te nemen. Daardoor wil de maatschappij een grotere toegang krijgen tot de Chinese markt. Met de overname zou een bedrag van 1,3 miljard dollar zijn gemoeid.

Cathay Pacific bezit op dit ogenblik al 17,8 procent van de aandelen van Dragonair. In 2004 had de maatschappij ook al 10 procent van de aandelen van Air China overgenomen om een grotere aanwezigheid te realiseren op het Chinese vasteland. Air China is daar marktleider, maar vluchten binnen China zijn heel strikt gereguleerd.

Cathay Pacific heeft op dit ogenblik vanuit Hong Kong alleen vluchten op Peking en Xiamen. Dragonair vliegt echter op achttien Chinese bestemmingen, waaronder de bijzonder lucratieve route tussen Hong Kong en Shanghai. Cathay Pacific zou Swire Pacific, CITIC Pacific en CNAC, aandeelhouders van Dragonair, uitkopen.