managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chinese woestijnvorming vertraagt

Posted by managing21 on juni 5th, 2006

Woestijnvorming is één van de grote problemen waar de wereld in de toekomst steeds meer zal geconfronteerd worden, maar de Chinese regering beweert dat het oprukken van de woestijnen op haar grondgebied aan het vertragen is. De overheid geeft wel toe dat het probleem acuut blijft.

Woestijnen vertegenwoordigen één derde van de oppervlakte van China. Op het einde van de voorbije eeuw zou woestijnvorming jaarlijks 10.400 vierkante kilometer van het beschikbare land hebben weggevreten. Dat zou nu zijn gedaald tot ongeveer 3.000 vierkante kilometer per jaar.

“Het Chinese programma tegen woestijnvorming heeft grote vorderingen gemaakt,” benadrukte Zhu Lieke, onderdirecteur van de Chinese State Forestry Administration. “De landbouwmethodes zijn grondig verbeterd, wat bijgedragen heeft tot een duurzame ontwikkeling van de Chinese economie en maatschappij.”

Zhu Lieke gaf wel toe dat het probleem ondanks die vooruitgang bijzonder ernstig blijft. Nog altijd een half miljoen vierkante kilometer zouden kunnen worden behandeld om de woestijnen terug te drijven, maar in sommige gebieden blijft het woestijnzand alarmerend snel oprukken.

Dat is volgens Lieke onder meer te wijten aan nadelige klimaatomstandigheden, vooral de droogte. In de noordelijke provincie Heilongjiang en in Binnen-Mongolië is de regenval dit jaar met meer dan dertig procent teruggevallen. Die droogte heeft aanleiding gegeven tot verscheidene grote bosbranden.

“Maar Lieke wijst ook op overbeplanting, overbegrazing en overmatig waterverbruik als gedeeltelijke oorzaken van het probleem,” aldus het persbureau Reuters. Om de woestijnvorming te bestrijden, is China begonnen met massale boomplantingen. Bovendien is het in gevoelige regio’s ook verboden om huisdieren te laten grazen. Daarnaast probeert men ook de irrigatie te verbeteren.

Vorige maand hebben Chinese wetenschappers gesteld dat het land nooit helemaal verlost zal raken van de zandstormen die elke lente weer opduiken. De woestijnvorming in West-China en de Mongoolse steppes heeft de zandstormen de voorbije jaren doen verergen. Ze bereikten zelfs Zuid-Korea en Japan en kleuren regen en sneeuw geel. De droogte in Noord-China heeft het probleem alleen maar verergerd.

De Chinese regering heeft beloofd dat er tegen 2010 duidelijke verbeteringen zouden doorgevoerd zijn. In 2010 zou de helft van de nieuwe woestijngebieden terug op het zand heroverd zijn. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat de woestijnvorming op het eind van dit decennium 50 miljoen Chinezen uit hun woonst zou kunnen verdrijven.