managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook ESA denkt aan ruimtetoerisme

Posted by managing21 on juli 25th, 2006

Het European Space Agency (ESA) wil de private sector stimuleren om toeristische ruimteprojecten op te zetten. Het nieuw initiatief vormt een onderdeel van het EDA-beleid om de haalbaarheid van ruimteprojecten te onderzoeken. Aan geïnteresseerde Europese bedrijven wordt gevraagd een dossier met voorstellen rond ruimtetoeristen binnen te sturen.

De ESA wil uiteindelijk drie voorstellen selecteren voor een diepgaander onderzoek. Elk van de betrokken bedrijven krijgt 150.000 euro om zijn plannen verder uit te werken. Daarbij wordt gekeken naar het ontwerp van de ruimtetuigen, de inhoud van de missie, de technische en economische haalbaarheid.

De ESA is de voorbije jaren steeds meer geïnteresseerd geraakt in het ruimtetoerisme, nadat studies hadden uitgewezen dat ook commerciële ruimtevaart mogelijkheden biedt. Het is echter de eerste keer dat de ESA met private bedrijven wil samenwerken bij het ontwikkelen van bemande ruimtetuigen.