managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Eurid schrapt duizenden domeinnamen

Posted by managing21 on juli 25th, 2006

De European Registry of Internet Domain Names (Eurid) heeft 74.000 eu-domeinnamen geschorst en heeft veertig registreerders wegens contactbreuk voor de rechter gedaagd. Eurid stelt dat een aantal registreerders geprobeerd hebben om zoveel mogelijk domeinnamen te registreren om ze later tegen hoge winsten te verkopen. Dergelijke praktijken (warehousing) zijn echter illegaal.

De 74.000 domeinnamen waren geregistreerd door de bedrijven Ovidio, Fausto en Gabino. “We zijn ervan overtuigd dat deze bedrijven een façade vormen voor een groep van registreerders,” aldus een Erid-woordvoerder. “Het registreren van domeinnamen mag echter alleen voor bestaande klanten en niet om ze later aan een hogere prijs te verkopen. Dat is een inbreuk tegen de contractuele voorwaarden.”

Eurid stelt dat de Europese domeinnamen aantrekkelijk moeten blijven voor internauten die online een Europese identiteit willen benadrukken. “Wanneer het systeem wordt misbruikt, komt de waarde van het domein in gevaar,” aldus nog de organisatie. “Daarom moet er hard worden opgetreden tegen inbreuken.”

Registreerders moeten volgens het Eurid-contract prioriteit geven aan het belang van de eindgebruiker. Houders van een eu-domein moeten ook in de Europese Unie gedomicilieerd zijn. Ook om die reden werden een aantal domeinnamen geschorst. Na de uitspraak van de rechtbank wil Eurid de geschorste domeinnamen opnieuw ter beschikking stellen van het publiek.