managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Teloorgang MG Rover dure zaak voor Britse regering

Posted by managing21 on juli 25th, 2006

De teloorgang van de Britse autoconstructeur MG Rover zou Groot-Brittannië uiteindelijk meer dan 600 miljoen pond kunnen kosten. Volgens het Britse ministerie van financiën moet een overheidslening aan de autobouwer afgeschreven worden, terwijl er ook een gat van 500 miljoen pond zit in de pensioenfinanciering van Rover.

Het ministerie van financiën voegt er aan toe dat de aftakeling van Rover de Britse belastingbetaler de voorbije vijf jaar bovendien al ongeveer 270 miljoen heeft gekost. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met een blijvende werkloosheid van 2.000 gewezen Rover-werknemers ten gevolge van de sluiting van de Rover-fabriek in Longbridge. Daar werkten destijds 6.000 mensen.

Bovendien heeft het verdwijnen van Rover ook in andere sectoren nog eens duizenden banen doen verloren gaan, zowel bij toeleveranciers als in de locale voedingsector. Toch wordt er opgemerkt dat locale initiatieven de schade voor de West-Midlands nog hebben kunnen beperken door voor een grotere diversificatie van economische activiteit te zorgen in de periode voor het verdwijnen van Rover.

Er wordt echter op gewezen dat het ministerie van handel en industrie niet voldoende geanticipeerd heeft op de dramatische evolutie bij Rover. Het ministerie zou al in 2000 op de hoogte geweest zijn van de problemen bij de autoconstructeur, maar zou daarop onvoldoende hebben kunnen inspelen door de flauwe relatie met Rover-eigenaar Phoenix Venture Holdings.

Het Britse ministerie van handel ontkent echter de aantijgingen en wijst erop dat ervoor gezorgd werd dat 4.400 voormalige Rover-werknemers opnieuw aan een job konden worden geholpen, terwijl ook bij de toeleveranciers 2.500 jobs zouden zijn gered. Het Chinese Nanjing Automobile heeft wel beloofd in de Britse fabriek 15.000 auto’s per jaar te zullen bouwen, maar volgens critici gaat het enkel om de assemblage van auto’s die in China worden geproduceerd.