managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

General Motors wil alleen verder

Posted by managing21 on juli 27th, 2006

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) gaat zich tegen een mogelijke alliantie met Renault en Nissan verweren. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung zou GM-topman Rick Wagoner zijn financieel directeur Fritz Henderson de opdracht hebben gegeven een afweerstrategie uit te werken.

“Henderson moet dan ook argumenten vinden om de GM-aandeelhouders ervan te overtuigen dat de risico’s van een dergelijke driehoeksverhouding groter zijn dan de verwachte kostenvoordelen bij aankoop en productie,” aldus de Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Henderson heeft eerder voor Wagoner ook al de scheiding met Fiat moeten utwerken.

Het alliantievoorstel is afkomstig van GM-grootaandeelhouder Kirk Kerkorian, nadat die een ontmoeting had gehad met Carlos Ghosn, de topman van Renault en Nissan. “Kerkorian is meer dan een jaar geleden aandeelhouder geworden van General Motors en is nu duidelijk ontevreden met het verloop van de sanering die het bedrijf opnieuw gezond moet maken,” benadrukt de Duitse krant.

Ghosn en Wagoner hebben tijdens een ontmoeting afgesproken een studieronde van negentig dagen in acht te nemen om uit te zoeken of de samenwerking succesvol zou kunnen zijn. Eén van de mogelijke scénario’s is een intrede van Nissan en Renault in General Motors voor telkens tien procent. Met de bijna tien procent van Kerkorian zou die groep dan bijna dertig procent van de GM-aandelen in handen hebben.

General Motors wil volgens de Frankfurter Allgemeinen Zeitung van de negentig dagen echter gebruik maken om aan te tonen dat de Amerikaanse constructeur zijn sanering ook op eigen kracht kan doorvoeren.