managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Shell wil bitumen-productie verdubbelen

Posted by managing21 on juli 27th, 2006

Shell wil de productie van bitumen in de Canadese provincie Alberta de volgende twee jaar meer dan verdubbelen. Dat gebeurt onder meer met de overname van BlackRock Ventures, een operatie waarmee een bedrag van 2,1 miljard Amerikaanse dollar gemoeid is. Shell hoopt daardoor 50.000 vaten per dag te kunnen oppompen in plaats van 20.000, het niveau dat vandaag gehaald wordt.

Op lange termijn hoopt Shell een dagproductie van 150.000 vaten per dag te kunnen realiseren. Er zou volgens de olieproducent in de ondergrond een reserve aanwezig zijn van ongeveer 25 miljard vaten. Er is echter nog niet exact berekend hoeveel de productie in de regio’s Peace River, Cold Lake en Athabasca zal kosten.

Bitumen wordt uit oliezand gewonnen, maar daarbij wordt het product onder druk van stoom in olieputten naar de oppervlakte gestuwd. Daarnaast wordt in Canada ook olie gewonnen in open mijnen, onder meer in het Athabasca Oil Sands Project van Shell, dat een capaciteit heeft van 155.000 vaten per dag.

Shell heeft tot nu toe ruim 100 miljard dollar geïnvesteerd in de oliegebieden van Alberta. Het voorbije jaar zouden de kosten van de plannen bovendien met vijftig procent zijn gestegen tot ongeveer 10 miljard dollar. Shell moet ook nog uitdokteren hoe de zware bitumenolie kan verwerkt worden tot raffineerbaar petroleum-product.

Daarvoor wordt overwogen om de raffinaderijen in Sarnia (Ontario) en Montreal aan te passen en uit te breiden. Dat is al gebeurd met de raffinaderij in Edmonton (Alberta), die ingeschakeld werd bij de productie van het Athabasca-project.