managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Symbolische overwinning voor muziekindustrie

Posted by managing21 on juli 27th, 2006

Kazaa stopt met het aanbieden van een p2p-netwerk voor illegale muziek- en videodownloads. Het bedrijf is tot een overeenkomst gekomen met de vier grootste muziekbedrijven van de wereld – Universal Music, Sony BMG, EMI en Warner Music – om een schadevergoeding te betalen van meer dan honderd miljoen dollar en onmiddellijk over te stappen op een legale muziekdistributie. Dat heeft de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) bekend gemaakt. 

Volgens analisten heeft de overeenkomst vooral een symbolische betekenis. “Kazaa is verleden tijd,” benadrukte analist Jonathan Arber van het onderzoeksbureau Ovum. “Het netwerk is over zijn hoogtepunt heen. Het is lang niet meer zo populair als vroeger en het wordt nog maar weinig gebruikt omdat er sindsdien betere systemen op de markt zijn gekomen. Voor de IFPI is een legaal symbool om mee uit te pakken, maar het is zeer de vraag of het daadwerkelijk de piraterij zal terugdringen. De liefhebbers zijn al lang uitgeweken naar andere p2p-netwerken.”

De IFPI stelt dat het voorbije jaar 4,5 miljard dollar namaak-cd’s werden verkocht. Dat is meer dan één op drie cd’s die wereldwijd worden verkocht. Bovendien zouden er twintig miljard muzieknummers illegaal zijn gedownload. Dat is ongeveer drie downloads per aardebewoner. Nochtans zijn er inmiddels legale download-services zoals iTunes van Apple op de markt gekomen die een legaal alternatief bieden voor de piraterij.