managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Boliviaanse president verdubbelt cocaïne-laboratoria

Posted by managing21 on juli 27th, 2006

Sinds Evo Morales zeven maand geleden aangesteld werd als nieuwe president van Bolivië, is het aantal cocaïne-laboratoria verdubbeld. Dat zeggen drugsbestrijders uit de Verenigde Staten. Evo Morales was in een vroeger leven cocaïne-teler en een organisator van diverse cocaïne-syndicaten. Morales zegt echter dat zijn land de internationale handel in drugs bestrijdt.

De coca-productie is een traditonele activiteit van de Boliviaanse indianen, die de verse bladeren kouwen als een licht stimulerend middel. Morales heeft echter nieuwe programma’s uitgetekend, waardoor aan boeren toegelaten wordt om kleine hoeveelheden cocaplanten te telen. Dat zou volgens critici bijgedragen hebben tot de cocaïne-productie van het land. “Morales heeft de drugstrafiek gedemocratiseerd,” vertelde de Boliviaanse advocaat Omar Barrientos, adviseur voor het drugsbeleid van de Amerikaanse overheid, aan The Washington Post. “Hij heeft die van de grote mafiabendes overgeheveld naar de kleine producenten, wat het nog moeilijker maakt om de handel te controleren.”

Volgens de CIA is het aantal Boliviaanse coca-plantages het voorbije jaar met acht procent gestegen, maar er wordt aan toegevoegd dat de activiteiten van de cocaïne-laboratoria sinds het aantreden van Evo Morales nagenoeg zijn verdubbeld. Dit jaar zouden volgens de Special Force to Fight Crime and Narcotraffic (FELCN) al meer dan 2.000 laboratoria zijn ontdekt. Voor het hele vorige jaar kwam men aan een getal van 2.575 laboratoria.

Bovilië zwakt deze cijfers echter af. Vice-president Alvaro Garcia Linera heeft aan de Amerikaanse overheid verteld dat het land de oppervlakte van de coca-plantages tijdens de volgende maanden met vijftien procent wil doen dalen. Maar de FELCN zegt dat de coca-productie zich opnieuw heeft uitgebreid naar regio’s waar de teelt in de jaren negentig grotendeels was verdwenen. Ook zouden coca-bladeren ingevoerd worden vanuit Peru om in het Andes-gebied rond La Paz verwerkt te worden.

Bolivië riskeert zware economische repercusies indien de Verenigde Staten het land niet langer als een betrouwbare partner beschouwt in de strijd tegen drugs. Het is niet uitgesloten dat de Boliviaanse textielproductie vanaf maart volgend jaar niet langer meer zou kunnen uitvoeren naar de Verenigde Staten. Daardoor zou de tewerkstelling van meer dan 100.000 Bolivianen in het gedrang komen.