managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tsjechische kersen op Belgische fruitveiling

Posted by managing21 on juni 5th, 2006

De Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden verkoopt steeds meer Tsjechische kersen. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Land- en Tuinbouw (VILT). Daarmee wil de BFV zijn positie op de Europese kersenmarkten verstevigen en een tegengewicht vormen voor de import van Turkse en Amerikaanse kersen, die steeds meer hun weg vinden naar de Belgische supermarkten.

De BFV wil volgens het VILT de buitenlandse concurrentie tegengaan door een continu aanbod van kwaliteitskersen. “Met alleen de Belgische productie kunnen wij dat echter niet garanderen,” aldus BFV-directeur Filip Lowette. “Daarom opteert de BFV om de eigen productie aan te vullen met kersen die door Belgische producenten in Tsjechië worden geteeld.”

Filip Lowette merkt daarbij op dat deze telers volwaardig BFV-lid zijn en het BFV-lastenboek voor landbouw- en hygiënepraktijken onderschrijven en daarop ook gecontroleerd worden. De herkomst van deze ingevoerde kersen wordt steeds op de verpakking vermeld. De Haspengouwse kersentelers willen trouwens geen Tsjechische kersen in Truval-verpakking van de Belgische Fruitveiling.

Bij de BFV is men ervan overtuigd dat deze commerciële aanpak zal renderen, waardoor zij bij de grootdistributie een veel interessantere partner worden, aldus nog Lowette. De fruitbedrijven in Tsjechië stellen de Belgische telers niet te willen viseren, maar wel te concurreren tegen de Turkse kersen die in België worden ingevoerd. Deze laatste zijn volgens hen minstens drie tot vier dagen onderweg, terwijl de Tsjechische telers binnen de 24 uur leveren.