managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerika zoekt vrachtwagenchauffeurs

Posted by managing21 on juli 28th, 2006

Het Amerikaanse wegtransport kent een enorme groei, maar transporteurs hebben het bijzonder moeilijk om voldoende truckchauffeurs te vinden. Experts stellen dan ook voor om de weddes met dertig procent te doen stijgen of chauffeurs vanuit Mexico te importeren. Maar ook dergelijke maatregelen zullen volgens een aantal analisten het probleem niet kunnen oplossen.

Het wegtransport vertegenwoordigt in de Verenigde Staten meer dan tachtig procent van al het binnenlandse vervoer. De problemen met het vinden van chauffeurs heeft een aantal verschepers al doen overstappen naar het spoorvervoer, dat minder personeel nodig heeft en met goedkopere tarieven werkt.

“Volgens de sector moet het probleem vooral gezocht worden in het feit dat jonge Amerikanen meer gericht zijn op de levenskwaliteit,” aldus het persbureau Reuters. “Velen geven er de voorkeur om minder te verdienen in plaats van dagenlang achter het stuur te zitten en ver weg te zijn van hun familie. Loonsverhogingen hebben in dergelijke omstandigheden dikwijls weinig nut.”

De groei van het Amerikaanse wegtransport wordt volgens analisten in de hand gewerkt door het veranderende consumentengedrag. De consument schakelt van ingeblikte voeding steeds meer over naar verse producten en daarvoor zijn gekoelde transportmiddelen nodig. Bovendien is er ook de verschuiving van de productie naar ontwikkelingslanden, waardoor de ingevoerde goederen over de hele Verenigde Staten moeten verdeeld worden.”

Volgens cijfers van de American Trucking Associations heeft de sector een tekort aan 20.000 vrachtchauffeurs. Door de vergrijzing van de bevolking zou dat tegen 2014 zelfs kunnen oplopen tot 110.000 openstaande vacatures. Het meest getroffen is het vervoer op grote afstanden, dat ongeveer twee derde van het Amerikaanse vrachtvervoer vertegenwoordigt. Eén bedrijf maakte gewag van 500 onbemande trucks.

Een aantal analisten stellen dat het leven van een Amerikaanse truckchauffeur niet erg aantrekkelijk is en menen dan ook dat een gevoelige loonsverhoging niet onredelijk zou zijn. Op dit ogenblik verdient een vrachtwagenchauffeur in de Verenigde Staten gemiddeld 35.460 dollar per jaar. In de topcategorie gaat dat tot 50.000 dollar.

Anderen stellen echter dat geld niet het enige probleem vormt. “Velen geven de voorkeur aan een comfortabele levensstijl,” aldus Jeff Cook, onderdirecteur van het opleidingsinstituut Future Truckers of America. Daarom stellen sommigen voor om Mexicaanse chauffeurs te importeren, maar dat zou wellicht op verzet stuiten van de vervoersvakbonden. Die zouden daarin immers een poging kunnen zien om de lonen laag te houden.

Daarom wordt nu ook in de Verenigde Staten gedacht aan multimodaal verkeer, waarbij aanbieders van wegvervoer allianties zouden aangaan met spoorvervoerders. Deze laatsten zouden het vervoer over de grootste afstanden voor hun rekening kunnen nemen en het wegvervoer laten instaan voor de transfer naar de eindbestemming. Verwacht wordt dat de hoge lonen van de vrachtwagenchauffeurs en de dure benzineprijzen steeds meer cargo naar het spoorvervoer zal overhevelen.