managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Elektriciteit geneest wonden

Posted by managing21 on juli 28th, 2006

Elektrische stroom kan wonden helen. Dat stellen Oostenrijkse en Britse wetenschappers. Zij toonden volgens het magazine New Scientist aan dat natuurlijke elektrische velden en elektrische stromen in weefsels een vitale rol spelen in het genezingsproces van wonden door nieuwe cellen naar de beschadigde plekken te dirigeren.

“Nieuw is het idee niet, want het fenomeen werd al anderhalve eeuw gemeld door de Duitse fysioloog Emid Du Bois-Reymond, maar werd al die tijd genegeerd,” schrijft New Scientist. “De wetenschappers Josef Penninger van het Oostenrijkse Institute of Melecular Biotechnology in Wenen en Min Zhao van de Univeristy of Aberdeen hebben dat idee nu echter weer opgepakt.”

De onderzoekers hebben ook de genen geïdentificeerd die dit proces controleren. “We waren sceptisch, maar toen kwamen we tot de vaststelling dat er een daadwerkelijk effect was en begonnen we te zoeken naar de genen die daarvoor verantwoordelijk waren,” aldus Josef Penninger. “Dit is geen homeopatie, maar biofysica.”

De wetenschappers voeren aan dat cellen en weefsels over het hele lichaam elektrische velden creëren. “Wanneer weefsel wordt gekwetst, wordt dit patroon verstoord en treedt er een soort kortsluiting op,” benadrukken ze. “Het is dat onevenwicht dat nieuwe cellen naar de beschadigde sectoren stuurt.”

Ze kwamen tot de vaststelling dat ze het genezingsproces konden versnellen of stoppen door de richting en de sterkte van deze elektrische velden te veranderen. Daarbij merkten ze ook op dat deze ingrepen ook de genetische samenstelling van de nieuwe cellen beïnvloedden en vonden genen die de migratie van de cellen bevorderden of afremden. Door één van beide uit te schakelen, bleken de verwondingen sneller of trager te genezen.

Verder onderzoek moet nu nog uitwijzen op welke manier de versnelling van het genezingsproces in de praktijk kan beïnvloed worden.