managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederland muzikaal belastingsparadijs

Posted by managing21 on juli 29th, 2006

Nederland muzikaal belastingsparadijs

Voor de Britse rockband The Rolling Stones is Nederland een echt belastingparadijs. In een artikel in De Volkskrant wordt gemeld dat de groep, die sinds 1971 zakelijk in Amsterdam is gevestigd, de voorbije twintig jaar op hun inkomsten slechts 1,6 procent belastingen hebben moeten betalen.

The Rolling Stones kregen de voorbije twintig jaar via Nederland 450 miljoen dollar aan royalties ontvangen. Daarop betaalden zij volgens de Nederlandse krant amper 7 miljoen dollar. Dat zou gebleken zijn uit de jaarverslagen van Promogroup, het belangrijkste bedrijf van The Rolling Stones in Nederland.

De rechten van The Rolling Stones werden in het verleden beheerd door de vennootschappen Musidor en Promotone, gecontroleerd door de Britse bankier Prins Rupert. Dat is de financiële man achter de groep. Sinds april dit jaar zijn Mick Jagger, Keith Richards en Charlie Watts echter onder hun eigen naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Amsterdam.

Dat moet de verdeling van de erfenis vergemakkelijken indien één van de bandleden moest overlijden. De drie Stones-leden hebben daarvoor ook twee Nederlandse stichtingen opgericht. Die zijn gevestigd aan de Herengracht 566. Gitarist Ron Wood en ex-bassist Bill Wyman worden in de aktes niet genoemd.