managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

CBS verzet zich tegen Nipplegate-boete

Posted by managing21 on juli 30th, 2006

Het Amerikaanse televisiestation CBS verzet zich tegen de boete die door de Federal Communications Commission (FCC) is opgelegd in de beruchte Nipplegate-affaire tijdens de televisie-uitzending van de Super Bowl in 2004. Tijdens een optreden van Janet Jackson en Justin Tumberlake kwam toen even een blote borst van de zangeres in beeld.

De Super Bowl, de finale van het American Football, is één van de grootste mediagebeurtenissen van de Verenigde Staten. Ook voor de reclamewereld is het een bijzonder lucratief evenement, maar op 1 februari 2004 liep het verkeerd. Tijdens de rust van de wedstrijd werd een borst van Janet zichtbaar werd nadat Justin Timberlake een stuk van haar kleding wegscheurde.

De tepel was weliswaar gedeeltelijk bedekt door een tepel-piercing, maar Amerika reageerde geschokt. Om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden, werd beslist dat het evenement voortaan met een kleine vertraging zou worden uitgezonden. De FCC legde het televisiestation CBS bovendien een boete op van 550.000 dollar voor de twintig zenders waarop het evenement werd uitgezonden.

De FCC stelde dat het incident wettelijk onbetamelijk was. CBS stelt echter het met de conclusies van het FCC niet eens te zijn en alle middelen zal inzetten om de boete te bestrijden. Vorige maand heeft president Bush een wet goedgekeurd die de boete voor onfatsoen op televisie verhoogt tot 325.000 dollar per incident.