managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Jimmy Saville mocht het licht uitdraaien

Posted by managing21 on juli 31st, 2006

Het Britse televisieprogramma ‘Top of the Pops’ heeft na 42 jaar in schoonheid afscheid genomen. Het BBC-programma werd zondagavond gevolgd door 3,9 miljoen kijkers. Daarmee had het beroemde muziekprogramma een marktaandeel van 21 procent tussen 19 uur en 20 uur. De belangstelling was merkelijk groter dan tijdens de voorbije maanden, maar bleef nog ver verwijderd van de topperiode in de jaren zeventig, toen het programma ongeveer 15 miljoen Britten voor het televisietoestel gekluisterd hield.

De jongste tijd had ‘Top of the Pops’ nog geen miljoen toeschouwers en een marktaandeel van amper vijf procent. Tijdens de laatste aflevering maakten bekende TOTP-coryfeeën zoals oorspronkelijk presentator Jimmy Savile en zijn opvolgers Janice Long, Reggie Yates, Edith Bowman, Pat Sharp, Sarah Cawood, Rufus Hound en Tony Blackburn hun opwachting. Ook the Rolling Stones verschenen op de set.

Het muziekprogramma debuteerde in 1964 in een kerk aan Dickenson Road in Manchester, door de BBC in 1954 overgekocht van Mancunian Films. De eerste aflevering omvatte onder meer optredens van The Rolling Stones (‘I Wanna Be Your Man’), Dusty Springfield (‘I Only Want to be With You’), Dave Clark Five (‘Glad All Over’), The Hollies (‘Stay’), The Swinging Blue Jeans (‘The Hippy Hippy Shake’) en The Beatles (‘I Want to Hold Yur Hand’).

De geschiedenis van ‘Top of The Pops’ werd afgesloten met ‘Hips Don’t Lie’ van Shakira en Wyclef Jean, de laatste nummer één uit een ellenlange rij. Daarna mocht oorspronkelijk presentator Jimmy Saville het licht van de studio symbolisch uitdraaien.