managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook Zuid-Afrika wil naar de ruimte

Posted by managing21 on juli 31st, 2006

De Zuid-Afrikaanse regering heeft bekend gemaakt een ruimtevaartorganisatie op te willen zetten. Het ministerie van wetenschap heeft de opdracht gekregen om een structuur voor die toekomstige activiteiten uit te werken en een financieringsprogramma op te stellen. De ruimtevaartorganisatie moet binnen het jaar een feit zijn.

“Dit is geen prestigeproject,” vertelde Pontsho Maruping, directeur innovatieve programma’s bij het Zuid-Afrikaanse ministerie van wetenschap en technologie, aan het persbureau Reuters. “De ruimtevaart is bijzonder belangrijk voor de regering en bovendien een nuttig werkinstrument voor ontwikkelingslanden.”

Zuid-Afrika is al één van de wereldleiders op het gebied van astronomie. Het land heeft onder meer de Southern African Large Telescope (SALT), die in de verre ruimte kan kijken. Maar het land is in Afrika niet de eerste ruimtevaartnatie. Vijf jaar geleden al heeft Nigeria een eigen programma gelanceerd om satelliettechnologie te ontwikkelen. Die zou moeten gebruikt worden om nieuw mijngebieden te detecteren.

Maruping stelde dat Zuid-Afrika van plan is om in december vanuit Rusland zijn eerste micro-satelliet te lanceren. De satelliet is in Zuid-Afrika ontwikkeld en gebouwd door het locale bedrijf SunSpace. Zuid-Afrika heeft geen plannen om op het eigen grondgebied satellieten te lanceren.

De satelliet moet vanuit de ruimte beelden van Zuid-Afrika nemen om de regering toe te laten om het landgebruik te bestuderen en infrastructuurplannen te ontwerpen. Een decennium geleden werd al een eerste experimentele satelliet gelanceerd die door Zuid-Afrikaanse studenten werd ontworpen.

Satellite imagery can be used to measure a range of factors affecting development including the pace of deforestation.