managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

De Duitse detailhandel heeft duidelijk voordeel gehad aan het wereldkampioenschap voetbal. De omzet van de sector ging tijdens die maand volgens het Duits Bureau voor de Statistiek met 1,9 procent omhoog tegenover de maand mei, bijna dubbel zoveel dan vooraf was voorzien. Tegenover het jaar voordien was er echter wel een daling met 0,4 procent, maar dat is volgens het rapport te wijten aan het feit dat juni dit jaar één winkeldag minder telde dan het jaar voordien. Het wereldkampioenschap zou de sector twee miljard euro extra inkomsten hebben bezorgd. Vooral de verkoop van duurdere consumentenelektronica kende een opmerkelijke stijging. Dat zou vooral te danken zijn aan het feit dat vele Duitse gezinnen voor het wereldkampioenschap een nieuwe breedbeeldtelevisie hebben gekocht. Maar ook de hogere btw-tarief die vanaf volgend jaar in Duitsland geldt, zou een rol gespeeld hebben.

Een groep Chinese medewerkers van de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart hebben in een winkel in Quanzhou een vakbond opgericht. Wal-Mart is sinds 1996 actief op de Chinese markt en telt er zestig winkels met 30.000 medewerkers. De volgende jaren wil Wal-Mart 150.000 nieuwe medewerkers aantrekken. De winkelketen had eerder al gezegd geen moeite te hebben met een vakbond, zolang die zich aan de Chinese wet houden. In de Verenigde Staten is Wal-Mart nochtans geen voorstander van werknemersorganisaties. De nieuwe vakbond zal opereren als onderdeel van de Chinese Federatie van Vakbonden, die ruim 150 miljoen leden zou tellen. Volgens analisten wil de Chinese regering door die organisatie de controle houden over buitenlandse bedrijven. Onafhankelijke vakbonden zijn in China niet toegestaan.

Over enkele jaren kan gewezen voetballer Zinedine Zidane aan de slag als commissaris van het Franse voedingbedrijf Danone. Dat heeft Danone-topman Franck Ribout verteld aan de Financial Times. Zidane is al twee jaar als ambassadeur verbonden aan het bedrijf. Hij werkt er samen met kinderen, onder meer bij het organiseren van jeudtornooien. Eerder al werkte Danone ook al samen met de gewezen Franse topskiër Jean-Claude Killy. Die kwam door toedoen van Antoine Riboud, de vader van de huidige Danone-baas, bij het Franse voedingbedrijf terecht. Danone tilt ook niet zwaar aan de kopstoot die Zidane tijdens de WK-finale in Duitsland toediende aan de Italiaanse verdediger Marco Materazzi. Ook Adidas, Generali France en France Telecom hebben aangekondigd hun samenwerking met Zidane te zullen verder zetten.

Postdiensten hoeven in de toekomst niet langer zes dagen per week de post te bezorgen. Dat stelt Peter Bakker, topman van de Nederlandse koerierdienst TNT. Het bedrijf drukt er samen met een aantal collega’s bij de Europese Commissie op aan de regels voor postbedeling te versoepelen. Eén dag minder postbezorging kan er volgens Bakker voor zorgen dat de prijs van een postzegel minder vaak moet verhoogd worden. Met moderne communicatietechnieken zoals e-mail is het volgens Bakker zeer de vraag of een postbedeling van zes dagen per week echt nog wel nodig is. Hij voert daarbij aan dat ook rekeningen tegenwoordig al elektronisch binnenkomen. De Europese Commissie werkt aan een nieuwe richtlijn voor de liberalisering van de postmarkt. Die moet in 2009 in voege treden.

De Japanse autoconstructeur Nissan schenkt 200.000 dollar om de vluchtelingen van het oorlogsgeweld in Libanon te helpen. Het geld is bedoeld voor hulporganisaties die daklozen bijstaan. Bedrijven schenken zelden wanneer er sprake is van een politiek beladen conflict, maar volgens een woordvoerder van Nissan is de hulp gerechtvaardigd omdat vooral veel kinderen door het oorlogsgeweld zijn getroffen. De ouders van Nissan-topman Carlos Ghosn zijn van Libanese afkomst. Ghosn werd in Brazilië geboren, maar werd opgevoed in Libanon. Later werd hij genaturaliseerd door Fransman. Hij is ook topman van de Franse autobouwer Renault.

De European Science Foundation heeft 25 jonge Europese wetenschappers een toelage van 1,2 miljoen euro geschonken om te besteden aan hun onderzoek. De laureaten komen uit elf verschillende landen. Nederland en Frankrijk voeren de lijst aan met vijf bekroonde onderzoekers. Daarna volgt Duitsland met vier vermeldingen. Daarna volgen Denemarken, Zweden en Italië met elk twee bekroonde onderzoekers. De resterende toelages gingen naar wetenschappers uit Zwitserland, Hongarije, Griekenland, Finland en Spanje. Belgische wetenschappers werden niet weerhouden. De prijzen gaan naar jonge wetenschappers waarvan de European Science Foundation verwacht dat ze in de toekomst toonaangevend zullen worden in hun vakgebied.

De stranden van de Spaanse Middellandse Zee krijgen steeds meer te maken met kwallenplagen. Een aantal kustgemeenten zijn inmiddels begonnen met het plaatsen van netten. De overbevolking van de kwallen zou te maken hebben met de opwarming van het zeewater en de overbevissing, waardoor het dier alle kansen krijgt zich te ontwikkelen. Het Europees Milieu Agentschap meent dat ook de toenemende bebouwing aan de Spaanse costa’s van invloed is. Verstedelijking brengt immers meer vervuiling met zich mee en dat vormt een goede voedingsbodem voor kwallen. Ook de toenemende verzilting van de Middellandse Zee zou gunstig zijn voor de kwal. Door het toenemende watergebruik en de weinige regen staan de rivieren droog en wordt er geen zoet water meer naar zee afgevoerd.

Bono, de zanger van de rockgroep U2, is door de kijkers van de muziekzender MTV verkozen tot meest invloedrijke popster van de voorbije kwarteeuw. De verkiezing kadert in de viering van de 25ste verjaardag van MTV, die op 1 augustus 1981 werd gelanceerd. Bono gaat Michael Jackson en Madonna vooraf. Van de hoogst gerangschikten werd een geschilderd portret gemaakt met het balkon van het Britse Buckingham Palace als decor. Het schilderij toont ook nog Kurt Cobain, Prince, Eminem, Kylie Minogue, Snoop Dogg, Justin Timberlake, Elton John, Beyonce Knowles, Robbie Williams, Pete Doherty, Christina Aguilera en Britney Spears. MTV wordt op dit ogenblik in 179 landen uitgezonden via 78 verschillende televisiekanalen. Het totale kijkerspubliek bestaat uit 1,3 miljard mensen.

Portugal wil rond de havenstad Sines een tuinbouwgebied van vijfduizend hectare ontwikkelen. Daarmee wil de Portugese regering de tewerkstelling stimuleren. Gehoopt wordt dat het grootschalige landbouwproject 30.000 arbeidsplaatsen zal opleveren. Het project richt zich op de ontwikkeling van één geconcentreerd tuinbouwgebied. Dan kunnen alle bedrijven gebruik maken van dezelfde faciliteiten, zoals leveranciers en energie-infrastructuur. Portugal richt zich op buitenlandse tuinders om de individuele landbouwbedrijven op te starten. Eerder werden ook al landbouwondernemers uit andere landen aangetrokken, maar die zijn verspreid over heel Portugal.

Het voorbije weekend is er in Rusland, vlak bij de grens met Oekraïene en Wit-Rusland, een lek ontstaan in een oliepijpleiding. Dat heeft het Russisch ministerie van noodsituaties maandag bekend gemaakt. Volgens locale milieuverenigingen zou er rekening moeten gehouden worden met een bijzonder grote schade. Zij maken gewag van een echte milieuramp. Een gebied van tien vierkante kilometer en waterbronnen zouden door de olie zijn vervuild. Dat wordt echter tegengesproken door OAO Transneft, de exploitant van de pijpleiding. Volgens het bedrijf werd slechts 360 vierkante meter grond verontreinigd en werd alles al in het weekend opgekuist. De getroffen pijpleiding is vierduizend kilometer lang en heeft een capaciteit van meer dan 1,2 miljoen vaten per dag. Het lek ontstond in de westelijke provincie Brjansk.