managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Veiligheidsproblemen NASA-shuttles verminderen

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

De isolatietegels van het ruimteveer Discovery hebben tijdens de jongste reis naar het International Space Station duidelijk minder schade geleden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat dit een teken is dat men het loskomen van schuimrubber tijdens de lancering onder controle aan het krijgen is.

Tijdens controles na de landing van Discovery zouden 33 procent minder beschadigde plekken hebben gevonden aan de hitteschilden op de buik van het ruimteveer. Bovendien waren ook de beschadigingen met afmetingen groter dan een inch met de helft verminderd. Deze laatste houden volgens de NASA-technische grotere risico’s in voor verdere beschadigingen door de hoge temperaturen bij de terugkeer in de atmosfeer.

“Het ruimteveer zag er bijzonder goed uit,” was de conclusie van NASA-inspecteur Thomas Ford. “Dat is heel bemoedigend.” In februari 2003 kwamen zeven shuttle-astronauten om het leven toen het ruimteveer Columbia bij zijn terugkeer in de atmosfeer explodeerde. Dat was te wijten aan een gat in het hitteschild, veroorzaakt door een stuk schuimrubber dat bij de lancering van de externe brandstoftank was losgerukt.

Na de landing van Discovery midden vorige maand werden er volgens Ford 96 inslagjes geteld. Dat is veel minder dan bij de eerste shuttletocht na het ongeval met Columbia. Bij de landing vorige zomer werden 152 inslagen opgetekend. Tevens waren slechts 11 van die inslagen groter dan één inch. De vorige zomer werden er nog 21 gevonden.

Dit resultaat is volgens de NASA-inspecteur een aanwijzing dat de extra veiligheidsmaatregelen efficiënt zijn. De NASA werkt aan verdere ontwerpwijzigingen die het probleem nog verder zouden moeten reduceren. “Het vormt volgens Ford nog altijd een probleem,” aldus het magazine Space.com. “We gaan er echter steeds beter mee om.”

De volgende shuttle-lancering is voorzien voor eind augustus. Dan moet het ruimteveer Atlantis de astronauten Brent W. Jett, Christopher J. Ferguson, Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper, Joseph R. Tanner, Daniel C. Burbank en de Canadees Steven G. MacLean naar het internationaal ruimtestation brengen.