managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse stemcomputers compleet lek

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

Het Amerikaanse stemcomputer-systeem van fabrikant Diebold is compleet lek. Dat stelt de organisatie Open Voting Foundation (OVF). Fraudeurs zouden alleen maar een externe geheugenstick hoeven aan te sluiten om de stemmachine om de verkiezingen te vervalsen zonder één enkel spoor achter te laten.

OVF-voorzitter Alan Dechert noemde het probleem wellicht het grootste veiligheidslek dat ooit bij stemmachines is opgemerkt. “De garanties die Diebold levert slaan nergens op,” aldus Dechert in een OVF-persmededeling. Wie toegang heeft tot de machine heeft alleen een schroevedraaier nodig om alle gegevens te manipuleren zonder een spoor achter te laten.”

De OVF ijvert voor een publieke controle op elektronische verkiezingsprocedures. “De lekken in de Diebold-toestellen bewijzen dat een dergelijke controle absoluut nodig is,” aldus nog Dechert. “Een dergelijk lek kan onmogelijk getolereerd worden. De machines zouden moeten teruggeroepen worden, zodat kan onderzocht worden hoe het lek gedicht kan worden.”