managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook marktonderzoek steeds meer online

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

Het online marktonderzoek is het voorbije jaar met tachtig procent gestegen. Dat blijkt uit het Global Market Research Report van Esomar, de internationale vakvereniging van het marktonderzoek. Online marktonderzoek zou nu ongeveer twintig procent van de totale omzet van de sector vertegenwoordigen.

De omzet van het marktonderzoek is volgens Esomar vorig jaar wereldwijd met 4,3 procent gestegen tot 23,29 miljard dollar. De Europese markt vertegenwoordigt 45 procent van de totale omzet en realiseerde een groei van 5,4 procent. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 36 procent van de omzet.

De grootste groei wordt echter gerealiseerd in Azië en het voormalige Oostblok. Zo kende de omzet in Letland vorig jaar een groei met 34 procent. Ook China (25 procent), Thailand (23 procent), Bulgarije (22 procent) en Maleisië (20 procent) realiseerden een grote stijging. In Frankrijk groeide het marktonderzoek vorig jaar nog met 3,2 procent. Duitsland haalde een stijging van 2,8 procent en de Verenigde Staten 2,1 procent. De Engelse markt groeide niet meer dan 0,1 procent.

Online marktonderzoek vertegenwoordigde vorig jaar 20 procent van de totale omzet. In 2004 was dat nog 11 procent. Deze groei zou vooral ten koste gaan van face-to-face interviews. Die gingen op één jaar tijd van 31 procent naar 21 procent. Telefonisch onderzoek daalde van 24 procent naar 22 procent, maar is nu wel de belangrijkste vertegenwoordiger van de sector geworden.