managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Jonge Fransen verkiezen Londen boven Parijs

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

Steeds meer Franse jongeren verhuizen met pak en zak naar Londen om daar werk te zoeken. Ze vinden dat de Engelse hoofdstad hen veel meer carrièremogelijkheden bieden dan de strikte en moeilijke Franse arbeidsmarkt. Jaarlijks steken duizende jonge Fransen om die reden het Kanaal over.

“Het is moeilijk te geloven dat Franse afgestudeerden een land verlaten met lekkerder eten, een beter openbaar vervoer, langere middagpauzes en een sociale zekerheid om zich in Londen te vestigen,” meldt de Britse omroep BBC. “Maar de reden is heel eenvoudig. De meesten komen in Londen werk zoeken.”

Volgens een aantal ondervraagde Franse jongeren is het in Engeland veel gemakkelijk om een eigen zaak op te starten dan in Frankrijk, waar ze naar eigen zeggen met enorme bureaucratische problemen geconfronteerd worden. Ze zijn het eens met de stelling van de Amerikaanse president George W. Bush, die opmerkte dat de Fransen geen ondernemerschap kennen.

Ook de Franse minister van financiën Thierry Breton liet zich eerder dit jaar ontvallen dat Frankrijk een duidelijk gebrek aan economische cultuur heeft. “Dat kan gedeeltelijk verklaren waarom elk jaar 15.000 Fransen naar Groot-Brittannië uitwijken,” aldus de Britse omroep. Geschat wordt dat er op dit ogenblik ongeveer 350.000 Fransen in Groot-Brittannië wonen en werken.

De BBC stelt dat het fenomeen wellicht te maken heeft met het Franse onderwijssysteem. “De topstudenten gaan naar geselecteerde universiteiten, waar ze wel academisch goed opgeleid worden, maar geen zin voor ondernemerschap meekrijgen,” getuigt een Franse uitwijkeling. “Zij gaan voor de Franse overheid werken.”

Op dit ogenblik is twintig procent van de Franse jongeren tussen 18 en 25 jaar werkloos, twee keer zo hoog als het nationaal gemiddelde. “Dat ligt aan de strikte Franse arbeidsmarkt,” zegt de uitwijkeling nog. “Zelfs voor een job als ober heeft men een hele reeks documenten en aanbevelingen nodig.”

Frankrijk heeft altijd een imago van werkzekerheid gehad, maar dat zou volgens de BBC wel eens een mythe kunnen zijn. “Vooral jongeren worden steeds meer tewerkgesteld met kortlopende contracten,” aldus de BBC. “Daardoor is er te weinig zekerheid voor de toekomst.”

De beginnerslonen liggen in Lonen volgens de Britse omroep relatief laag, maar dat wordt volgens de Franse studenten goedgemaakt door betere carrièremogelijkheden. Toch blijkt het grote gedeelte van de uitwijkelingen ooit weer te willen terugkeren naar Frankrijk, in veel gevallen omwille van de uitstekende publieke dienstverlening.