managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Beleggen in kunst populair maar riskant

Posted by managing21 on augustus 2nd, 2006

Beleggen in kunst wordt steeds populairder. Dat blijkt volgens de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad onder meer uit de bezoekersaantallen van de grote kunstbeurzen, maar ook uit de opbrengsten van veilinghuizen. toch wordt er op gewezen dat beleggen in kunst altijd een risicovolle strategie blijft.

Het Financieele Dagblad stelt dat het moeilijk is om juiste cijfers te plakken op de omzet van de kunstverkoop. “Handelaren op kunstbeurzen willen immers niet bekend maken hoeveel ze verkopen,” aldus de krant. “Maar het bezoekersaantal van bekende kunstbeurzen geeft wel een indicatie.” Zo kreeg de kunstbeurs Tefaf in Maastricht dit jaar 84.000 bezoekers over de vloer, acht procent meer dan bij de vorige editie.

Maar uit de opbrengsten van verkopen bij bekende veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s geven volgens de krant aan dat de belangstelling voor kunstbeleggingen groeit. “Zo haalde Sotheby’s in Londen een recordbedrag binnen met de veiling van een tiental impressionisten,” aldus de krant. Volgens het Britse Art Market Research zijn de prijzen voor moderne kunst de voorbije tien jaar verdubbeld.

De zakenbank Merrill Lynch waarschuwt echter dat de resultaten van Art Market Research gemiddelden zijn. “Het rendement kan naargelang groep en tijdperk erg verschillen,” wordt er opgemerkt. “Sommige stijlen en periodes verliezen zelfs helemaal hun waarde. “Kunst is een risicovolle belegging waar het rendement nauwelijks tegenop weeg. Het is voor beleggers één van de slechtste manieren om geld te verdienen.”