managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Weinig interesse in oudere werknemers?

Posted by managing21 on augustus 2nd, 2006

Om de pensioenstelsels van de toekomst te redden, proberen overheden oudere werknemers steeds langer aan het werk te houden. Ze ontwikkelen daarbij allerlei stimulansen voor werknemer en werkgever, maar deze laatste blijkt volgens een Nederlands onderzoek alvast weinig te zien in extra inspanningen voor oudere werknemers.

Uit een rapport van het Nederlandse adviesbureau Ormit blijkt dat leidinggevenden van oordeel zijn dat vijftigplussers weinig ambitieus zijn en ook geen leergierigheid tonen. “Leidinggevenden vinden het dan ook niet lonend om die oudere werknemers een nieuwe of bijkomende opleiding te geven of cursussen te laten lopen.”

Ongeveer twee op drie ondervraagde leidinggevenden is volgens Ormit van oordeel dat het veel beter is om in jonger personeel te investeren dan in oudere werknemers. Het rendement van een jongerenopleiding ligt volgens hen veel hoger. Ormit waarschuwt er echter voor dat een dergelijke opvatting pogingen van de overheid om ouderen langer aan het werk te houden, kan dwarsbomen.