managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China bouwt opnieuw reuzendam

Posted by managing21 on juni 6th, 2006

Amper enkele weken na de oplevering van de Drieklovendam, heeft de Chinese overheid beslist een nieuwe reuzendam te bouwen. De nieuwe Baihetan-dam komt op de Jinsha-rivier in het zuidwesten van China. Berekend werd dat de bouw bijna vijf miljard euro zal kosten. De capaciteit bedraagt ongeveer twee derde van die van de Drieklovendam.

De Baihetan-dam wordt de derde grootste stuwdam van China. De Jinsha vormt de westelijke bovenloop van de Yangtze-rivier, met 6.300 kilometer lengte de grootste Chinese rivier en tevens de tweede langste van de hele wereld. De waterkrachtcentrale die bij de nieuwe dam wordt gebouwd, krijgt een capaciteit van 12.600 megawatt. De centrale in de Drieklovendam heeft een vermogen van 18.200 megawatt.

Het project ligt op de grens van de zuidwestelijke Chinese provincies Yunnan en Sichuan en moet volgens de huidige planning in 2015 in gebruik genomen kunnen worden. De indamming van de Yangtze is volgens de Chinese overheid niet alleen bedoeld om stroom op te wekken, maar ook om bescherming te bieden tegen overstromingen. In 1998 stroomde de Yangtze over en kwamen meer dan 1500 mensen om het leven.

Critici vinden dat het milieu en het culturele erfgoed in het gebied langs de Yangtze ernstige schade wordt toegebracht. Ook moesten honderdduizenden mensen gedwongen verhuizen om ruimte te maken voor het stuwmeer.