managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook niets doen is productief

Posted by managing21 on augustus 4th, 2006

Luiheid mag dan wel het oorkussen van de duivel zijn, toch is het volgens de Nederlandse creativiteitstrainer Marcus Geers goed om af en toe eens niets te doen. Hij stelt dat rustmomenten tot nieuwe inzichten kunnen leiden en dus bijdragen tot het productiviteitsproces.

“Niets doen heeft een functie in het creatieve proces,” meent Marcus Geers. “Tijdens deze zogenaamde ontfocussing gaat het onderbewuste met het idee verder, zodat er plotseling een nieuw inzicht – de illuminatie – ontstaat.” Daarom kan het volgens hem geen kwaad om werknemers af en toe eens niets te laten doen.

Gesteld wordt dat angst en stress de hersenen aanzet om nagenoeg uitsluitend betagolven te produceren. “Het zijn echter thetagolven die voor de creativiteit zorgen,” schrijft het magazine Intermediair. “Zij worden opgewekt in een dromerige toestand of tijdens meditatie.” Bovendien zijn rustperiodes ook positief omdat het lichaam en de hersenen hersteltijd nodig hebben. Anders raakt het individu opgebrand.