managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 5th, 2006

De oprichter van Wikipedia wil kwalitatief betere bijdragen krijgen voor zijn internetencyclopedie. Jimmy Wales riep internetters vrijdag op om meer nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. “Hoewel we ons altijd ten doel hebben gesteld net zo goed of beter te worden dan de encyclopedie Britannica, zijn we er nog niet,” zei hij. “We kunnen niet langer tevreden zijn met een toenemend aantal bijdragen en moeten onze aandacht verleggen van groei naar kwaliteit. Wales deed zijn oproep aan het begin van ’Wikimania’, een driedaagse bijeenkomst van driehonderd fervente Wikipedia-gebruikers. De online encyclopedie heeft al meer dan 1,2 miljoen Engelstalige artikelen geplaatst sinds de oprichting in 2001. De interactieve encyclopedie is inmiddels ook in andere talen te raadplegen.

We zijn op een levensbedreigende manier afhankelijk geworden van het internet? Dat zegt Luc Luc Beirens, het diensthoofd van de Federal Computer Crime Unit. Hij voert aan dat internet een fantastisch instrument is, maar dat we dermate afhankelijk zijn geworden van het internet, dat we er niet bij stilstaan hoe ernstig de gevolgen zijn als het fout zou lopen. Hij denkt daarbij in de eerste plaats niet aan oplichters, maar vooral aan een terroristische aanslag die gepaard gaat met een Botnet-aanval op de informaticasystemen van de overheid, waardoor die computers worden platgelegd. Dan kan zelfs het rampenplan niet in werking treden. Hij zegt twijfels te hebben of zo’n aanval kan afgeweerd worden. Als ook telefonie over het internet verloopt, kan men bij een dergelijke aanval zelfs niet meer communiceren. Kwetsbare informaticasystemen van de overheid mogen volgens hem dan ook niet langer afhankelijk zijn van het internet.

De Aston Martin DB5 van James Bond is de meest succesvolle auto uit de collectie van Corgi Toys. De fabrikant van speelgoedautootjes verkocht in de loop der jaren meer dan tien miljoen exemplaren. Het huidige schaalmodel is een replica van het origineel autootje, dat inmiddels een fortuin waard is. Later dit jaar brengt Corgi de nieuwste James Bond-wagen uit, de DBS van James Bond. De Corgi-autootjes van het Engelse Mettoy Playcraft kwamen in 1956 voor het eerst op de markt. De speelgoedbouwer werd in 1989 overgenomen door Mattel, maar in 1994 weer verkocht. Het bedrijf vierde vorige maand zijn vijftigste verjaardag. Een belangrijk aandeel in het succes waren de schaalmodellen van auto’s uit bekende televisiereeksen en bioskoopfilms, zoals Starsky & Hutch, Kojak, Man from UNCLE, Chitty Chitty Bang Bang, Batman en Yellow Submarine.

De Britse autoconstructeur Lotus wil zijn productie op korte termijn verdubbelen. Op dit ogenblik bouwt Lotus 4.000 exemplaren per jaar. De helft daarvan gaat richting Verenigde Staten, waar de Elise een groot succes is. Een kwart blijft in Groot-Brittannie, terwijl het restant wordt verdeeld over onder andere het vasteland van Europa en Japan. Het overgrote deel van de productie bestaat uit de Elise, gevolgd door de Exige. Daar komt ook de Europa S bij. Die wordt in eerste instantie in een beperkte oplage gebouwd. Er wordt gemikt op een jaarafzet van 500 stuks. De nieuwe topman Michael Kimberly zegt immers niet aan de exclusiviteit van het merk te willen tornen. Mocht de vraag groter zijn, wordt eventueel beslist of de productie al dan niet opgedreven wordt.

De Spaanse regering gaat aan de Costa Blanca drie gigantische ontziltingsinstallaties bouwen. De installaties moeten samen jaarlijks 150 miljard liter zoet water produceren. Het grootste deel van het water is bestemd voor het irrigeren van de tuinbouwbedrijven in het zuidoosten van Spanje. Verder moeten de installaties 600.000 mensen in de provincies Alicante, Murcia en Almería van drinkwater voorzien. Het is de bedoeling dat de mediterrane kustplaats Torrevieja in het zuidoosten van Spanje in 2008 over de grootste ontziltingsinstallatie van Europa zal beschikken. Spanje plant aan de Middellandse Zeekust bovendien nog twee andere installaties, die samen nog eens dezelfde hoeveelheid zeewater kunnen ontzilten. In totaal investeert het Madrileens ministerie van Milieu 609 miljoen euro in de zoetwaterfabrieken. Met de bouw van de drie installaties zal eind dit jaar begonnen worden. Met de ontzilting van het zeewater wil Spanje het acuut watergebrek in het zuidoosten van het land bestrijden. Dit gebied onttrekt zijn water momenteel uit stuwmeren, maar die voorraden voldoen al sedert jaren niet meer.

Een 30-jarig kopstuk van een Nigeriaanse oplichtersbende, die vanuit Amsterdam de hele wereld bestoken met e-mails waarin grote sommen geld worden beloofd, is opgepakt. De man werd aangehouden in Lagos, de economische hoofdstad van Nigeria. Een woordvoerder van de politie Amsterdam bevestigde zaterdag een verhaal hierover in De Telegraaf. In februari van dit jaar hield de politie in Amsterdam en Zaandam al twaalf Nigerianen in deze zaak aan. De oplichters sturen tot 140.000 e-mails per week, waarin mensen erfenissen en lottowinsten worden toegezegd, die oplopen tot vele miljoenen dollars. Daarvoor moeten ze dan wel eerst vele duizenden euro’s of dollars overmaken, zogenaamd om de transactie en notarissen te kunnen bekostigen. Dat geld verdwijnt uiteindelijk in de zakken van de oplichters.

Hoewel Google altijd heeft volgehouden nooit te zullen betalen voor verwijzingen naar actuele berichten op andere websites, heeft het nu toch een financiële regeling getroffen met Associated Press voor samenvattingen van berichten en foto’s op Google News. Wat het Amerikaanse persbureau hiervoor krijgt, hebben de partijen niet bekendgemaakt. Ook het persagentschap Agence France Presse (AFP) heeft Google vorig jaar in een Amerikaanse rechtbank aangeklaagd wegens schending van het auteursrecht. Het persbureau wil nu ook een financiële genoegdoening van minstens 17,5 miljoen dollar. De advocaat van AFP liet al weten dat bedrijf sterker staat nu het akkoord van Google met AP is onthuld. Google zegt echter al langer reclame-opbrengsten te delen met tv-zenders en uitgevers. Volgens Google profiteren nieuwsleveranciers van bezoekers die via de zoekmachine bij hen terechtkomen. Probleem voor AP is dat het persbureau geen eigen website heeft, maar dat de bekeken artikelen op de websites van anderen staan, zoals die van kranten.

Zweden heeft vijf van zijn tien kernreactoren gesloten om te worden nagekeken. Dat is een gevolg van een incident vorige week in de centrale van Forsmark bij Stockholm. Door kortsluiting stopte de Forsmark 1-reactor abrupt. Zo’n situatie zorgt voor oververhitting die moet worden opgevangen door een met dieselgeneratoren aangedreven koelsysteem. Wegens een constructiefout sloegen echter niet alle noodgeneratoren automatisch aan. Pas na 23 minuten kreeg het personeel ze handmatig aan de praat. Volgens een expert is Zweden met geluk ontsnapt aan een tweede Tsjernobyl. Ook in dit geval had de fout in de koeling kunnen leiden tot het smelten van de reactor en het vrijkomen van radioactiviteit.

Het Indiase hooggerechtshof heeft Coca-Cola en PepsiCo vrijdag om informatie gevraagd over de ingrediënten en de samenstelling van hun producten. Het verzoek komt nadat een rapport eerder deze week had aangetoond dat hun frisdranken sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten. De receptuur van Coke en Pepsi is een goedbewaard bedrijfsgeheim. Uit het onderzoek bleek dat bij verschillende soorten frisdrank van de Amerikaanse concerns in India restanten van vijf verschillende pesticides zijn aangetroffen. In sommige gevallen was de dosis zo hoog dat het gevaarlijk voor de gezondheid was. De gifstoffen zouden onder meer kunnen leiden tot kanker, geboorteafwijkingen en schade aan het zenuwstelsel, de nieren en de lever. Indiase parlementsleden riepen donderdag al op tot een verbod op de producten van Coca-Cola en PepsiCo in India. De twee bedrijven hebben vier weken de tijd gekregen om aan het verzoek van het hof te voldoen. Ze hebben samen een marktaandeel van 95 procent in India. Coca-Cola en PepsiCo ontkennen dat hun producten gevaarlijk zijn.

De Amerikaanse computerfabrikant Apple moet mogelijk zijn winstcijfers over de afgelopen jaren herzien. De mogelijke herziening heeft te maken met een schandaal rond optieregelingen dat eind juni naar buiten kwam. Apple meldde in een verklaring dat door de onregelmatigheden twijfels zijn ontstaan over financiële gegevens die het concern heeft gepubliceerd. Volgens Apple gaat de zaak terug tot 29 september 2002. Apple hoopt het onderzoek zo snel mogelijk te hebben afgerond. In juni bleek dat ongeveer tachtig Amerikaanse bedrijven zich schuldig zouden hebben gemaakt aan malversaties bij optieregelingen. Door gesjoemel met de opties zouden die lucratiever zijn geworden voor de bestuurders van de bedrijven. Van de ondernemingen die de Amerikaanse autoriteiten in het vizier hebben, is Apple een van de meest prominente. De aandacht bij het computerconcern spitste zich tot dusver toe op topman Steve Jobs. Zijn optieregeling is overigens teruggedraaid. Behalve Apple zijn onder meer doe-het-zelfketen Home Depot en verzekeraar United Health Group verdacht van onregelmatigheden met opties.

Meer Nieuws