managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zuid-Afrika overspoeld door migratie vanuit Zimbabwe

Posted by managing21 on augustus 5th, 2006

Elke dag proberen honderden Zimbabwezen de ellende in hun land te ontvluchten door illegaal de grens met Zuid-Afrika over te steken. Hoewel Zuid-Afrika de migranten probeert op te pakken en terug te sturen, zouden er nu al drie tot vijf miljoen Zimbabwezen illegaal wonen.

“Elke dag worden 265 Zimbabwezen door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten weer over de grens gezet, maar het is dweilen met de kraan open,” aldus de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times. “De meeste proberen onmiddellijk weer opnieuw Zuid-Afrika binnen te dringen.”

De Zuid-Afrikaanse overheid stelt dat de vele illegalen een groot probleem vormen voor ziekenhuizen en andere medische instellingen. Zij moeten honderden Zimbabewezen behandelen, maar krijgen daarvoor geen financiële vergoeding. De Zimbabwese politie heeft inmiddels de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om hulp gevraagd.

De IOM heeft bij de grensovergang Beit Bridge een opvangcentrum ingericht en vervoert de illegale migranten terug naar hun woonplaats. Volgens het hoofd van het centrum zijn er in zes weken meer dan 16.000 gedeporteerden opgevangen. De economische toestand in Zimbabwe is dramatisch. De prijzen voor voeding en huisvesting zijn enorm gestegen en sinds president Mugabe de krottenwijken rond Harare heeft laten slopen, zijn vele Zimbabwezen dakloos geworden.