managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Polen wil emigranten terug

Posted by managing21 on augustus 6th, 2006

De Poolse werkloosheid heeft de voorbije maand een absoluut laagterecord van de eeuw bereikt. De evolutie is volgens de overheid het gevolg van de migratie van Polen naar het buitenland op zoek naar werk. Maar de Poolse overheid vreest meteen ook een brain-drain die de evolutie van het land in de weg zou kunnen staan.

Vele Polen zijn terecht gekomen in Groot-Brittannië, maar het stadsbestuur van de Poolse stad Wroclaw heeft een delegatie naar Engeland gestuurd om emigranten te bewegen terug te keren. Ze stellen dat er in Polen nu meer mogelijkheden zijn dan toen Polen in 2004 toetrad tot de Europese Unie.

Wroclaw vreest door een gebrek aan arbeidskrachten minder investeerders te kunnen aantrekken. De Poolse delegatie wil zelfs de Londense pubs bezoeken waar veel Polen over de vloer komen om hen tussen pot en pint over te halen terug te keren naar hun vaderland.

In 2003 bereikte de Poolse werkloosheid een absoluut hoogterecord van 20,7 procent, maar is sindsdien gestaag gedaald.