managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Egypte verplaatst toerisme naar noordkust

Posted by managing21 on augustus 6th, 2006

Dubai is wereldwijd één van de grootste investeerders. Het vastgoedbedrijf Dubai Emaar Properties heeft nu ook in Egypte een strook van zeven kilometer Middellandse Zee gekocht om er een luxe vakantieoord uit te bouwen. Met de transactie zou een bedrag van 175 miljoen dollar gemoeid zijn.

Het gaat om een gebied van 6,2 miljoen vierkante meter, waarop twee vijfsterren-hotels, een luxe-golfbaan, een jachthaven, shoppingcentra, een helihaven, sportaccommodaties en een moskee zullen gebouwd worden. Het complex zou over een vijftal jaar in gebruik genomen moeten komen worden.

Het persbureau Reuters stelt dat ook de Egyptische ontwikkelaars Orascom Hotels and Development en Talaat Mustafa Group kandidaat waren om het project uit te bouwen, maar niet aan het bod van Emaar kwamen. De ontwikkeling van het gebied zal Emaar een investering vergen van 1,74 miljard dollar.

Egypte wil zijn noordkust toeristisch ontwikkelen omdat zijn kustgebied aan de Rode Zee getroffen werd door een reeks bomaanslagen. Het land wil tegen 2011 het aantal toeristen opdrijven tot 14 miljoen per jaar. Daarbij zou de noordkust een uitvalsbasis kunnen zijn voor woestijnsafari’s, duikexcursies naar gezonken schepen en uitstappen naar het historische Alexandria.

Het nieuwe project omvat 4.023 hotelkamers en meer dan 5.300 vakantiewoningen. De noordkust van Egypte strekt zich 450 kilometer ver uit tussen Alexandrië en de Lybische grens. “Er zijn al ettelijke pogingen geweest om het gebied uit te bouwen als binnenlandse toeristische bestemming voor de Egyptenaren, maar een groot gedeelte ligt er nog ongebruikt bij,” aldus nog Reuters.

Het toerisme levert Egypte jaarlijks 7 miljard dollar op, ongeveer 10 procent van het Egyptische bruto binnenlandse product. Eén op tien Egyptenaars heeft een job in de toeristische sector. Het voorbije jaar trok het land ongeveer 8,6 miljoen toeristen aan.