managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Saab stopt wapenleveringen aan Venezuela

Posted by managing21 on augustus 6th, 2006

De Saab Group, de grootste wapenproducent van Zweden, heeft aangekondigd zijn leveringen aan Venezuela te zullen stopzetten. Saab-dochter Bofors heeft aan Venezuela twintig jaar lang luchtafweerkgeschut en anti-tankwapens verkocht, maar moet dat door het Amerikaanse embargo tegen Venezuela stopzetten.

De Verenigde Staten hebben een verbod uitgevaardigd van de verkoop aan Venezuela van wapens waarin Amerikaanse onderdelen zijn verwerkt. Bofors zet zijn leveringen aan het Zuid-Amerikaanse land stop op 1 oktober, zoals door de Amerikaanse regering in mei dit jaar is opgelegd.

Bofors heeft in het verleden voor 150 miljoen dollar wapens verkocht aan Venezuela. Het bedrijf heeft geen contracten in het vooruitzicht om het wegvallen van het contract op te vangen. De Amerikaanse ambassade in Zweden heeft laten weten bijzonder tevreden te zijn dat Saab de Amerikaanse voorwaarden respecteert om geen wapens te leveren aan landen die niet voldoen aan de anti-terrorismecampagne van de Verenigde Staten.

De Venezolaanse regering zegt door Bofors niet officieel op de hoogte gebracht te zijn van de stopzetting van de samenwerking. Venezuela zou nu proberen een wapenovereenkomst te sluiten met Zwitserland. Het Venezolaanse leger is onlangs overgeschakeld op de aankoop van wapens die geen Amerikaanse onderdelen bevatten. Eén van de nieuwe leveranciers is Rusland.