managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Natuurlijke sponzen zijn goudmijn

Posted by managing21 on augustus 6th, 2006

Natuurlijke sponzen uit de zee zijn een goudmijn. Dat stelt de Nederlandse hoogleraar bioprocestechnologie René Wijffels van de Wageningen Universiteit. Hij stelt dat deze ongewervelde dieren vele mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van de belangrijkste ziekten ter wereld. De hoogleraar wijst er daarbij op dat al driekwart van alle gepatendeerde bio-actieve stoffen tegen kanker afkomstig zijn van sponzen.

René Wijffels heeft een technologie ontwikkeld om zeeorganismen op grote schaal te winnen en daaruit bio-actieve producten te winnen. De hoogleraar stelt dat dertig procent van alle potentieel nieuwe medicijnen op natuurbasis uit sponzen zijn geïsoleerd. “Ongeveer 75 procent van de geregistreerde en gepatenteerde middelen tegen kanker komen de voorbije jaren uit sponzen,” stelde hij.

Ook blijken deze stoffen volgens Wijffels te helpen tegen bijvoorbeeld astma of psoriasis. “Dat biedt veel mogelijkheden en maakt het interessant om te onderzoeken hoe medicijnen uit sponzen kunnen worden ontwikkeld,” benadrukte hij. Synthetische productie of natuurlijke winning vormen volgens hem echter geen oplossing. Hij ziet vooral mogelijkheden in het het isoleren van sponzencellen en deze te laten groeien in een bioreactor.

Wijffels stelt dat het wellicht nog twintig jaar zal duren vooraleer deze toepassingen zullen kunnen leiden tot nieuwe geneesmiddelen. Het fundamenteel onderzoek zou volgens hem minstens nog vijf jaar in beslag nemen, waarna de toepassingen verder moeten worden ontwikkeld door de industrie. Registratie en vergunningen zouden vervolgens nog eens tien jaar in beslag nemen.

Een onderzoeksgroep rond de wetenschapper doet op dit ogenblik research in de Oosterschelde en de Middellandse Zee naar het voedings- en groeiproces van sponzen. Maar Wijffels denkt ook aan de mogelijkheden van micro-algen. Omdat de productiekosten daarvan bijzonder hoog liggen, is ook hier de toepassing van bioreactoren volgens de hoogleraar een mogelijkheid die moet onderzocht worden.