managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 7th, 2006

De Britse oliemaatschappij BP heeft besloten om voor onbepaalde tijd een groot olieveld in de Verenigde Staten te sluiten. Het concern ziet zich daartoe genoodzaakt omdat in een pijpleiding sprake is van roestvorming. Het olieveld Prudhoe Bay in de staat Alaska is het grootste in de VS. Dagelijks worden er 400.000 vaten olie (van 159 liter) naar boven gepompt, wat goed is voor 8 procent van de totale productie van het land. BP kan niet zeggen hoe lang het olieveld buiten bedrijf zal zijn. Als gevolg van de roestvorming is lekkage ontstaan, waardoor een kleine hoeveelheid olie is weggestroomd. In maart deed zich in dezelfde regio ook al een incident voor in een pijplijn van BP. Toen lekten 6400 vaten weg. Er loopt nog een onderzoek naar deze zaak.

De corruptiezaak rond de Franse autotoeleverancier Faurecia heeft zich uitgebreid naar Seat, de Spaanse dochter van Volkswagen. Het parket in Frankfurt heeft bekend gemaakt dat een medewerker van Seat in verdenking is gesteld van passieve omkoperij. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben ontvangen voor het toekennen van contracten aan Faurecia. Over een periode van verscheidene jaren zou hij 160.000 euro hebben ontvangen. In de affaire zijn eerder al kaderleden van Volkswagen, BMW en Faurecia in verdenking gesteld.

Het Amerikaanse filiaal van de Japanse automobielgroep Toyota Motor heeft een minnelijke schikking getroffen na een klacht voor ongewenste intimiteiten tegen zijn voormalige voorzitter, Hideaki Otaka. Sayaka Kobayashi diende in mei een klacht in bij het Staatshooggerechtschof van New York. Zij was de voormalige directie-assistente van de ceo van het Noord-Amerikaanse filiaal van Toyota. De vrouw eiste een schadevergoeding van 190 miljoen dollar omdat haar baas haar ongewenst benaderde. Kort nadat de klacht was ingediend, nam Otaka ontslag. Volgens het Japanse agentschap Jiji en andere Japanse media slaagde Toyota er uiteindelijk in de klacht te laten intrekken in ruil voor een financiële vergoeding. Het bedrag van de schikking is niet gekend.

Het persagentschap Reuters geeft toe dat het een digitaal aangepaste foto heeft gepubliceerd en aangeboden aan zijn klanten. De freelance fotograaf verantwoordelijk voor de foto is op staande voet ontslagen. De rook boven de Libanese hoofdstad is in de aangepaste foto veel zwarter en dreigender dan in het origineel. Adnan Hajj, een Libanese fotograaf die freelance voor het agentschap werkt, ontkent de foto bewust te hebben gemanipuleerd en schrijft de slechte kwaliteit toe aan fouten door een gebrek aan licht op zijn werkplek. Reuters ontsloeg de fotograaf en heeft een onderzoek ingesteld. “Dit is een serieuze inbreuk op de standaard die Reuters hanteert en we zullen geen foto’s meer aanvaarden van hem,” aldus een woordvoerder van het persagentschap.

Unilever gaat meer banen schrappen bij het senior management om zo de efficiency binnen het bedrijf te verbeteren. Bestuursvoorzitter Patrick Cescau heeft sinds zijn aantreden in september 2004 al vijfhonderd hogere functies geschrapt om de bureaucratie bij het voedings- en levensmiddelenbedrijf aan te pakken. Nu zou de top van het bedrijf hebben laten weten dat er vrijwel zeker meer banenreducties aan komen onder de 1.300 senior managers. Toen Cescau de leiding kreeg over Unilever liet hij weten de afstand tussen het topmanagement en de markt te willen verkleinen. Hij gaf hierbij geen doelstelling af voor het aantal banen dat zou verdwijnen. Unilever bracht vorige week cijfers naar buiten die de markt niet konden bekoren. Hoewel de autonome omzetgroei in het afgelopen kwartaal uitkwam op 3,9 procent, viel de operationele marge van 14 procent volgens analisten tegen.

Volgens iets meer dan één op twee vijftien- en zestienjarigen hebben videogames niets op school te zoeken. Die verrassende vaststelling blijkt uit een rondvraag in opdracht van gamesproducent Electronic Arts. Hoewel meer dan vier op tien elfjarigen en één op vier vijftienjarigen dagelijks op de computer spelen, vinden velen dat spelletjes buiten de schoolomgeving gehouden moeten worden. Vooral de oudere groep vindt dat games en school strikt gescheiden moeten blijven. Terwijl van de elfjarigen 66 procent het een goed idee vindt om games in de klas te introduceren, bedraagt dat percentage bij de vijftien- en zestienjarigen nog maar 49 procent.

Het uitgemergelde meisje dat 22 jaar geleden het gezicht van Live Aid werd, heeft zopas haar universitair diploma behaald. De wereld kreeg Birhan Woldu voor het eerst te zien in 1984. Brian Stewart, een journalist van de Canadese tv-zender CBC-News, maakte toen een reportage over de hongersnood in Ethiopië. Hij filmde een wanhopige vader die hulp kwam zoeken voor zijn dochter. De verpleegster zei dat het te laat was voor het kind, waarop hulpverleners een graf begonnen te graven. Maar het meisje kwam erdoor en de beelden gingen de wereld rond. Zopas ontving Woldu haar diploma landbouwwetenschappen aan de Wukro Technical and Vocational College in Tigray in Noord-Ethiopië. Dankzij een beurs van het Afrikaanse Opvoedingsfonds voor Kinderen kon ze haar studie betalen. Nu wil ze werken voor de landbouwersfamilies in de verarmde noordelijke provincies van Ethiopië. Ze wil ook haar vader Abu helpen met het kweken van thee en koffie in Qiha, waar in 1984 het epicentrum van de hongersnood lag.

Google komt met nieuwe software voor video met reclame en verdeling van opbrengsten. MTV-moeder Viacom kiest voor die oplossing. Google distribueert de video’s van de dochters van Viacom, onder meer MTV, Nickelodeon en CBS, over de sites die de video’s willen vertonen. De opbrengsten uit reclame worden gemeten met het systeem van Google. De inkomsten komen voor ruwweg tweederde bij Viacom en Google terecht. De sites die de video’s vertonen verdelen het resterende deel. In dit geval verkoopt Viacom zelf de reclame en voegt die toe. Maar Google heeft een eigen systeem ontwikkeld om reclame aan video toe te voegen, per doelgroep gericht. Google zal dat systeem inzetten voor video’s van derden, onder meer amateurs, die hun video’s ter beschikking stellen van andere sites, zoals weblogs.

De Amerikaanse muziekorganisatie RIAA heeft bij een rechtbank in Manhattan klacht ingediend tegen Limewire. Limewire is het belangrijkste ruilprogramma geworden nadat Kazaa gebruikers begon te vervolgen. Limewire biedt betere software dan Kazaa, maar verbergt ook spyware die heimelijk met de installatie van het programma op de computer van de gebruiker wordt geplaatst. De RIAA en de internationale muziekorganisatie IFPI zeggen dat Limewire te weinig heeft gedaan om schending van rechten te voorkomen. Ze willen na een veroordeling een schadevergoeding afdwingen. Limewire wijst echter op haar uitspraken over auteursrecht waarvoor een gebruiker min of meer tekent als hij de software downloadt en in gebruik neemt. Limewire biedt de muziekproducenten een filter aan. Het gaat om een experimenteel filter waar eigenaren van rechten aan mee kunnen doen.

De nieuwe Oekraïense premier, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, wil de ruzie met Moskou over de prijs van het geleverde gas aan Oekraïne doen ophouden. Daarmee wisselt hij de westersgezinde koers van president Viktor Joesjtsjenko. In januari kwam het nog tot een crisis tussen beide landen toen Moskou de gastoevoer afsloot om Oekraïne te dwingen de Russische tarieven te aanvaarden. “Het is onmogelijk terug te komen op het akkoord’, beseft Janoekovitsj. ‘Maar we zullen wel in staat zijn de onderhandelingen te voeren.” Volgens president Joesjtsjenko is Janoekovitsj echter bereid de pro-westerse koers van Oekraïne te aanvaarden. Een referendum moet beslissen over eventuele toetreding tot de NAVO. Janoekovitsj zou ook de aansluiting van Oekraïne bij de Europese Unie steunen.

Meer Nieuws