managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nabestaanden kritisch over WTC-film

Posted by managing21 on augustus 7th, 2006

Nabestaanden van de slachtoffers van de terroristische aanvallen op de Twin Towers in Ne York zijn niet onverdeeld gelukkig met de film “World Trade Center’ van regisseur Oliver Stone. Kritiek op de inhoud hebben ze niet, maar ze vinden onder meer wel dat Stone te weinig geld schenkt aan organisaties die campagnes opgezet hebben na de aanslagen.

Oliver Stone had beslist dat tien procent van de inkomsten van de film tijdens het openingsweekend naar organisaties gaan die rond de gevolgen van de WTC-aanslagen werken. “We zijn zwaar teleurgesteld in die donatie,” vertelde Monica Iken, voorzitster van de organisatie September’s Mission en weduwe van één van de slachtoffers.

September’s Mission ondersteunt de bouw van een herdenkingspark op de voormalige site van het World Trade Center. Iken zei te hopen dat de makers meer geld aan het memorial zouden schenken wanneer de film een succes zou blijken te zijn. Ze had ook tevergeefs gevraagd dat de film informatie zou geven hoe mensen schenkingen zouden kunnen doen.

Er was aan filmmaatschappij Paramount Pictures ook gevraagd om tijdens de vertoningen informatie te verstrekken hoe mensen te weten kunnen komen wat er inmiddels al gedaan is om rampen in de toekomst te vermijden. “De beste manier om de slachtoffers te eren, is ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren,” benadrukte Carie Lemack, die bij de aanslagen haar moeder verloor. De filmmakers gingen ook op dat verzoek niet in.

Oliver Stone besloot om vijf procent van de inkomsten van de vertoningen tussen 9 en 13 augustus te schenken aan de World Trade Center Memorial Foundation, die op de site een monument bouwt. Dat kost 500 miljoen dollar. De andere vijf procent wordt verdeeld over Tuesday’s Children, het Tribute WTC Visitor Center en het New York Police and Fire Widows’ and Children’s Benefit Fund.