managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ergonomische muis tegen RSI-aandoening

Posted by managing21 on augustus 7th, 2006

Computerbouwers proberen hun toestellen en accessoires zo ergonomisch mogelijk te maken, maar tot nu toe zijn relatief weinig van die revolutionaire vernieuwingen echt doorgebroken. Het magazine Extremetech.com verwacht echter bijzonder veel van de Zero Tension Mouse van het bedrijf Active Release Techniques (ART).

“Het computergebruik is zo gewoon geworden op het werk en in de vrije tijd, dat lang gebruik zal leiden tot Repetive Stress Injury (RSI),” voert Extremetech aan. “Fabrikanten van computerapparatuur proberen dan ook met nieuwe ideeën uit te pakken om het gevaar op de RSI-aandoening te verminderen. Maar het zijn dikwijls kleine bedrijven die met echt innovatieve ontwerpen op de proppen komen.”

Daarbij wordt verwezen naar een realisatie van het Amerikaanse bedrijf Active Release Techniques (ART). Die ontwikkelde een ergonomische computermuis. Opvallend daarbij is dat de bedienende hand volledig vertikaal op de muis kan rusten, waarbij de vingers zich als in een handdruk rond de muis krommen. Ook de bedieningsknoppen zijn volgens Extremetech op een handige plek geplaatst.

Aangezien de pols en vingers volledig immobiel blijven, is er volgens het magazine ook geen gevaar op overbelasting. De muis is verkrijgbaar in drie verschillende maten, naargelang de grootte van de hand van de gebruiker. De kostprijs bedraagt tachtig dollar. Dat lijkt volgens Extremetech relatief veel, maar het magazine merkt op dat doktersrekening nog veel duurder uitvallen.