managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

WK-voetbal is niet groen genoeg

Posted by managing21 on juni 6th, 2006

Het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland moet een milieuvriendelijk karakter dragen. Dat is het centrale thema van de campagne ‘Green Goal’ van organisator Franz Beckenbauer. Maar critici stellen dat de campagne verwachten niet erg veel van het opzet. Volgens hen gaan een gigantisch evenement en het milieu nooit samen.

De wereldvoetbalfederatie Fifa heeft zich ten doel gesteld het milieu tijdens het evenement te ontzien. Daarbij is het de bedoeling minder afval te produceren, minder water en energie te verbruiken en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op die manier wil men de broeikasgassen die door het gebeuren worden gecreëerd, te beperken.

Het Duitse Öko-Institut stelde dat een dergelijk evenement voor de eerste keer in de geschiedenis geen negatieve uitwerking zal hebben op het wereldklimaat. De Duitsers inspireren zich daarbij op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, die als bijzonder milieuvriendelijk werden bestempeld. Maar niet iedereen deelt de visie van het Öko-Institut.

Daarbij wordt erop gewezen dat niet alle voetbalstadions groene stroom gebruiken, terwijl ook de afvalberg slechts heel beperkt zal slinken. Het water- en energieverbuik zal ook niet met twintig procent dalen, zoals werd vooropgesteld. Bovendien is er de energieverslindende verplaatsing van ongeveer 3,2 miljoen toeschouwers.

De milieuorganisatie Greenpeace spreekt dan ook over een gemiste kans. De actiegroep stelt dat de stadions volledig op duurzame energie hadden moeten draaien, terwijl ook de klimaatmaatregelen ontoereikend worden genoemd, ook al investeert de Duitse voetbalbond 0,5 miljoen euro in biovergistingsinstallaties in India als compensatie voor de CO2-uitstoot van het verkeer tijdens het wereldkampioenschap.