managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meer geweld op vliegtuigen

Posted by managing21 on augustus 8th, 2006

De Nederlandse politie heeft tijdens de eerste zes maand van het jaar een opmerkelijke groei van het aantal gewelddadige incidenten in vliegtuigen geconstateerd. Een oorzaak voor die stijging is niet gekend, maar wel is duidelijk dat er meestal dronken passagiers zijn betrokken in de incidenten.

De Nederlandse politiediensten op Schiphol moesten tijdens de eerste helft van dit jaar 28 keer optreden na een melding van problemen aan boord van vliegtuigen. Volgens een politiewoordvoerder is er duidelijk sprake van een enorme toename van geweldsincidenten op vliegtuigen. Een oorzaak heeft men nog niet kunnen achterhalen.

“Wel is duidelijk dat het meestal om dronken passagiers gaat, die zich aan agressie schuldig maken,” aldus het Nederlandse persbureau ANP. Dit jaar pakte de Nederlandse politie in totaal negen mensen op die problemen in het vliegtuig maakten. In 2005 werden om deze reden in totaal acht passagiers gearresteerd.

“Om de drempel te verlagen liggen er inmiddels in de Nederlandse vliegtuigen formuleren waarin cabinepersoneel versneld aangifte kan doen,” aldus het ANP. “De documenten kunnen indien mogelijk al in de lucht worden ingevuld. De betrokkenen hoeven dan niet direct na een lange vlucht ook nog eens uitgebreid een verklaring af te leggen. Dat mogen ze later doen.”